brud (Foto: Stian Lysberg Solum)
brud (Foto: Stian Lysberg Solum)

Dette er et mysterium

Nigerianske svindlere elsker norske brudekjoler. Finn.no og Økokrim klør seg i hodet.

At nigerianske svindlere er svært aktive på brevsvindelfronten er ingen hemmelighet, men nå har det dukket opp en ny trend – og verken Økokrim eller Finn.no skjønner noen ting.

I går fortalte TV 2 hjelper deg historien om en nordmann som betalte til sammen nærmere 300 000 for en løve over internett som aldri dukket opp.

Les saken her: Rundlurt nordmann kjøpte løve på nettet

Norske bryllupskjoler

Nigerianske svindlere har visst nok fått smaken for brukte, norske bryllupskjoler. Om lag 100 norske annonsører ble i sommer kontaktet på Finn.no av nigerianere som ønsket å kjøpe brukte brudekjoler.

– Vi kjenner til fenomenet, sier Lars Vinden som har ansvarer for forbrukersikkerhet på Finn.no.

– Svindlerne var svært aktive i sommer, så vi har endret i systemet slik slike mailer blir snappet opp. Det har kommet færre henvendelser fra annonsører etter det, sier Vinden til TV 2 hjelper deg.

Svindelen foregår på den måten at den norske selgeren mottar en falsk e-post fra en oppdiktet bank at pengene for kjolen er innbetalt. Når selgeren kan vise at varen er sendt til Nigeria, skal pengene overføres.

Men dette skjer aldri. Og i Nigeria blir brudekjolen liggende på postkontoret uten at noen henter den, og uten at svindleren sitter igjen med noen gevinst.

Et mysterium

Hvor mange som har blitt lurt til å sende kjolene sine til Nigerianske postkontor har ikke Finn.no og Vinden noe statistikk på, men at det i skrivende stund ligger norske brudekjoler i Afrika og støver ned er det ikke tvil om.

– Det ligger store lagrer i Nigeria både med brudekjoler og andre ting som ikke blir hentet. Vi vet ikke hvorfor det er slik, sier rådgiver i Økokrim, Anne Dybo til TV 2 hjelper deg, og legger til at de har fått henvendelser fra en rekke norske kjoleselgere.

– Det er et lite mysterium, sier Dybo.

Se TV 2 hjelper deg hver torsdag kl. 20.30

.