KONKURS? Kim Holmen og Lyn kan bli strøket fra årets Tippeliga tabell. (Foto: Thomassen, Christian/SCANPIX)
KONKURS? Kim Holmen og Lyn kan bli strøket fra årets Tippeliga tabell. (Foto: Thomassen, Christian/SCANPIX)
Stabæk  (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)
Stabæk (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)

17 klubber kan miste lisensen

Lyn, Start og Stabæk er blant klubbene som lever på NFFs nåde.

Alle klubbene i Tippeligaen, Toppserien og i Adeccoligaen har fått fornyet lisens, men for 17 av klubbene kan det bli en midlertidig glede. Disse klubbene har en negativ egenkapital og kan dermed stå uten lisens neste år.

De må kunne dokumentere positiv egenkapital innen 31. desember for å få lisens.

- Hvis de ikke klarer å fremvise positiv egenkapital innen årskiftet så er det tilfelle, sier leder av Klubblisensnemnda Jan Løkling.

Mange i faresonen
Det gjelder blant annet halvparten av lagene i neste års Tippeliga, fem av lagene fra årets sesong og alle de tre som rykket opp. Ved siden av Lyn Oslo har også Tromsø, Strømsgodset, Start, Stabæk, Kongsvinger, Haugesund og Hønefoss en jobb å gjøre om de vil spille eliteseriefotball i 2010.

Fra årets Adeccoliga har heller ikke Stavanger, Løv-Ham, Sarpsborg, Moss, Notodden, HamKam eller Skeid positiv egenkapital og må rette på det innen årsskiftet.

- Optimister
For kvinnenes toppserie gjelder det samme Amazon Grimstad, Trondheims-Ørn og Stabæk (felles regnskap med herrelaget).

- Vi er optimister på bakgrunn av den dialogen vi har med klubbene, men vi har ingen garanti, sier administrerende direktør i NTF Niels Røine.

- Gjenstår mye arbeid
I Lyn er det duket for neglebiting, og fra klubben innrømmes det at det er mye arbeid som gjenstår. Lyns informasjonssjef Joachim Andersen er likevel optimist.

- Det gjenstår mye arbeid for at vi kommer i mål med å få en positiv egenkapital. Vi jobber med de samme tingene som vi har gjort i hele år og jeg håper at vi skal klare dette slik at vi får spille i Adeccoligaen neste sesong. Vi har ikke lyst til å rykke ytterligere ned, sier informasjonssjef Joachim Andersen til TV 2 Sporten.

Ingen frykt i Godset
I Strømsgodset er man overhodet ikke bekymret.

- Vi gjør som vi har gjort de siste årene. Vi har eiere som vi har en avtale med, og som sikrer at vi får lisensen. Det er en avtale mellom Strømsgodset AS og Strømsgodset Toppfotball AS, sier styrelederen i Stømsgodset Toppfotball, Trond Esaiassen.

- Er dere 100 prosent sikre på at dere får lisens også i 2010?

- Ja, det gjør vi, sier Esaiassen.

Her får alle spille: minfotball.no

Stabæk gjennomfører en emisjon
Heller ikke i Stabæk er bekymringen stor for at klubblisensen skal ryke.

- Det er ingen fare for at vi ikke spiller i Tippeligaen også neste sesong. Vi gjennomfører en emisjon i disse dager som sikrer at vi får positiv egenkapital og dermed lisens, sier leder i fotball og marked i Stabæk Event AS, Einar Schultz.

Til tross for at Stabæk bare fikk betinget lisens, ble klubben topprangert av NFF sammen med Rosenborg og Sandefjord i henhold til økonomi.

- Grunnen til at vi kommer så høyt opp i år er at vi solgte Alanzinho i februar og ikke betalte husleie på den nye arenaen i 2009. Vi må begynne å betale leie og dessverre kan vi ikke selge en Alanzinho hvert eneste år, men vi kommer til å gjøre andre kloke ting i årene som kommer for å komme høyt opp på listen, sier Schultz.

(©NTB/TV 2 Sporten)