Ukrainas statsminister Yulia Tymoshenko avbildet mens hun besøker et sykehus i byen Lutsk. Presidentvalget i Ukraina kan bli utsatt på grunn av svineinfluensaen. (Foto: AP/Aeksandr Prokopenko/SCANPIX)
Ukrainas statsminister Yulia Tymoshenko avbildet mens hun besøker et sykehus i byen Lutsk. Presidentvalget i Ukraina kan bli utsatt på grunn av svineinfluensaen. (Foto: AP/Aeksandr Prokopenko/SCANPIX)
VIRUSET: Slik ser svineinfluensaen ut i mikroskop.  (Foto: HO/AFP)
VIRUSET: Slik ser svineinfluensaen ut i mikroskop. (Foto: HO/AFP)

Ukrainsk «superinfluensa» sprer frykt

Få land er blitt så hardt rammet av svineinfluensaen som Ukraina. 267 mennesker er så langt døde.

Myndighetene anslår at én million mennesker er smittet. Nesten 40.000 skal være er innlagt på sykehus, ifølge New York Times.

– Folk dør. Epidemien dreper våre leger. Det er ufattelig at noe slikt kan skje i det 21. århundre, uttalte nylig president Viktor Jusjtsjenko.

Kriseteam

Verdens helseorganisasjon har nå iverksatt krisetiltak for å hjelpe ukrainske myndigheter takle krisen. Et spesialteam fra WHO er kommet til Kiev.

Nødforsyninger med influensamedisin er sendt med fly fra Sveits. Britiske eksperter har fått tilsendt prøver for å granske om viruset er den samme typen svineinfluensa som har rammet resten av verden.

En talsmann for Medical Research council labs er foreløpig hemmelighetsfull når avisen Daily Mail spør hva de har funnet ut.

– Vi vet ikke når vi kan ha alle resultatene klare. Vi har noen resultater, men vil ikke si noe om hva vi har funnet.

Spanskesyke og lungepest

Imens raser ryktene i Ukraina. Enkelte ukrainske leger tror det er ny type lungepest som har rammet.

Andre mener symptomene de har oppdaget ligner på spanskesyken, som tok livet av flere millioner mennesker like etter første verdenskrig.

– Da vi obduserte to av ofrene fant vi at lungene deres var helt kullsvarte, sier en ukrainsk lege som ønsker å være anonym til Daily Mail.

– De så ut som de var blitt brent. Det var fryktelig.

Overlege Myron Borysevych ved sykehuset i byen Lviv mener sykdommen minner om en hittil ukjent form for lungebetennelse.

– Vi har sendt prøver til Kiev. Vi tror ikke det er H1N1-viruset. Men vet ikke hva slags lungebetennelse det kan være, sier Borysevych.

Stengte grenser

Alle skoler, universiteter og barnehager i Ukraina er inntil videre stengt. Offentlige arrangementer er avlyst. Det samme er valgkampen før det planlagte presidentvalget i januar.

Flere av EU-landene som grenser til Ukraina frykter at den mystiske smitten skal spre seg til dem, og har henvendt seg til Brussel for hjelp.

– Denne trusselen krever strakstiltak av EUs ledelse, skriver Polens statsminister Donald Tusk i et brev til Europakommisjonens president Jose Manuel Barroso.

Russland, Slovakia, Polen, Ungarn og Romania sjekker nå alle ukrainere som krysser grensene for symptomer. Slovakia har også stengt to grenseoverganger for å redusere smittefaren.

WHO skeptisk

Verdens helseorganisasjon er foreløpig skeptisk til teorien om en ukrainsk «superinfluensa», og hevder sykdommen har spredt seg så fort fordi landets myndigheter ikke hadde et beredskapsapparat klart.

Store mengder Tamiflu skal ha blitt holdt innelåst på et lager i stedet for å bli sendt rundt til apotek og sykehus. Helsepersonell hadde ikke beskyttelsesutstyr som hansker og munnbind, og pasientene ble ikke tatt imot på legevaktene før sykdommen var blitt alt for alvorlig.

– Når sykdommen slår til har man svært kort tid på seg til å slå den tilbake, sier Nikki Shindo, en av WHOs influensaeksperter til New York Times.

– Pasienten må få medisin i god tid før viruset ødelegger lungene.