Oscar Pereiro (Foto: JAIME REINA/AFP)
Oscar Pereiro (Foto: JAIME REINA/AFP)

Tour-vinner måtte doptestes i restaurantkorridor

...fordi toalettet var for lite. Les den utrolige historien!

Alle er vel enige at dopingtester er vel og bra, men testerne kommer ikke alltid på et like beleilig tidspunkt.

Det verste tilfelle er nok Quickstep-rytteren Kevin van Impes ubehagelige dopingkontroll i 2008. Han mistet sin nyfødte sønn bare seks timer etter at han kom til verden, og fikk besøk av en dopinginspektør da han og konen satt og diskuterte begravelsen med presten.

Det sa han også til inspektøren, men det var ingen kjære mor. Van Impe måtte avlegge dopingprøven.

Oscar Pereiro, som vant Tour de France i 2006 etter at Floyd Landis ble doptatt, fikk også nylig erfare at dopingkontroller kan være ubehagelig, men det var heldgvis ikke så ubehagelig som det må ha vært for Van Impe.

Fikk telefon
Pereiro var på restaurant med venner i Santiago de Compostela da UCIs dopinginspektører ringte ham.

De var utenfor hjemmet hans nær byen Vigo, og ønsket å ta blod og urinprøver.

Pereiro forklarte at han ikke ville være hjemme på flere timer, og ba inspektørene komme til ham i Santiago. En time senere ankom de, og ba Pereiro om å komme til et lokalt hotell for å gjennomføre testen.

Pereiro var imidlertid lite lysten på det.

- Jeg var ute med venner og ønsket ikke å gå fra maten, og jeg var heller ikke forpliktet til å gjøre det, sier Pereiro til La Voz de Galicia ifølge Cyclingnews.

- Jeg må være tilgjengelig for kontroll på et forhåndsbestemt tidspunkt for én time om dagen. I dette tilfellet var det ved huset mitt mellom klokken sju og åtte om morgenen, sier Pereiro.

Toalettet for lite - måtte testes i korridor
Ettersom han ikke ville komme til hotellet fant dopinginspektørene ut at de skulle komme til ham, og foreta testene på restaurantens toalett.

Problemet var bare det at toalettet var for lite til at testene kunne gjennomføres der, så det måtte gjøres i korridoren som ledet inn til toalettet.

Det var ubeleilig nok ikke en dør ut til korridoren, men en svingdør som verken nådde helt ned til gulvet eller helt opp til taket.

Så, med hodet og beina synlig for restaurantgjestene måtte Pereiro trekke buksen og underbuksen ned til anklene slik reglene krever. Så måtte han ta av seg skjorten og vaske hendene så han ikke kunne manipulere prøven, og så måtte han avgi urinprøven.

Da det var gjort tok inspektørene blodprøver og satte prøvene i den mobile kjøleboksen de hadde med seg.

- Uhygienisk
Ifølge en av Pereiros venner skapte det hele en viss oppstandelse i restauranten.

- Stedet var fullt av utlendinger som så tre personer gå mot toalettene, tilbringe en god del tid der og gjøre merkelige ting bak døren, sier Alejandro Gómez.

Han stiller spørsmålstegn ved måten testen ble foretatt på.

- Ønsker de ikke renhet i sporten? Hvorfor foretar de da testen på en så uhygienisk plass? De behandler atletene som forbrytere, sier Gómez.

Oppgitt Pereiro
Pereiro innrømmer at han så på hele episoden som ”en vits”.

- Hvorfor kaster de bort penger på å teste meg når jeg ikke har konkurrert på flere måneder. Jeg har nå vært til kontroll på flyplasser, barer, like etter en fotballkamp... Folkene i baren så selv hvilke situasjoner som kan oppstå, sier en litt oppgitt Pereiro.