Petoro etterlyser fremdrift på norsk sokkel

Noe redusert oljeproduksjon og lavere oljepris er hovedårsakene til resultatnedgang for Petoro i tredje kvartal. Forvalterselskapet er bekymret for fremdriften på norsk sokkel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Petoro kan melde en netto kontantstrøm til staten på 77,5 milliarder kroner så langt i år, en reduksjon på 41,4 milliarder fra samme periode i rekordåret 2008.

Driftsresultatet i tredje kvartal var 21,1 milliarder kroner mot 35,6 milliarder for samme periode året før, en nedgang på hele 40,7 prosent. Petoro forklarer nedgangen hovedsakelig med redusert oljepris. Gjennomsnittlig oljepris er redusert med 43,8 prosent fra 120,55 dollar per fat i tredje kvartal i toppåret 2008 til 67,80 dollar i samme periode i år.

Samtidig er samlet olje- og gassproduksjon i tredje kvartal 911 tusen fat oljeekvivalenter per dag mot 947 for samme periode i fjor.

– En gjennomgang av lisenser der Petoro er rettighetshaver, viser at mange prosjekter ikke følger avtalte fremdriftsplaner. Petoro frykter at utsettelser kan redusere langsiktig verdiskaping, skriver selskapet i en pressemelding.

Tredjekvartalsresultatet etter finansposter er 20,1 milliarder kroner, en nedgang på 44,8 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. (©NTB)