Karadzic roser Thorvald Stoltenberg

- Thorvald Stoltenberg er en stor diplomat, mener krigsforbrytertiltalte Radovan Karadzic.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Thorvald Stoltenberg er en stor diplomat. Han var helt upartisk. Han hadde en forståelse for alle sider. De som ønsket fred skulle ha benyttet seg av hans kvaliteter for å få stanset krigen. Owen/ Stoltenberg-planen kunne ha stanset krigen i 1993 og inneholdt stort sett de samme forutsetningene som Dayton-avtalen etter to års ekstra krig, skriver Karadzic i et svar til ABC Nyheter.

Karadzic er tiltalt på elleve punkter i FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia for krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord under krigen i Bosnia på 1990-tallet. Rettssaken åpnet i Haag i forrige uke.

- Jeg tar all ros til meg. Det er virkelig sant. Min oppgave da jeg skulle forhandle der nede, var å få partene med meg, ikke mot meg, sier Stoltenberg.

Han var fredsmekler på Balkan fra 1993 til 1995 og møtte Karadzic flere ganger. Han avviser muligheten for å stille som vitne for den tidligere bosnisk-serbiske lederen i Haag.

- Nei, jeg tror ikke det, sier Stoltenberg til ABC Nyheter, og påpeker at siden han er tilknyttet Røde Kors er han fritatt for vitneplikt. Han legger til at han «ikke har noe behov for å vitne». (©NTB)