narvik_asyl (Foto: Jørn Indresand/Fritt format)
narvik_asyl (Foto: Jørn Indresand/Fritt format)

Gutt (16) satte fyr på seg selv på asylmottak

En ung asylsøker fikk alvorlige brannskader etter å ha tent på seg selv på et asylmottak i Narvik.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 16-årige asylsøkeren, som er fra Afghanistan, helte onsdag formiddag tennvæske over seg selv og tente på inne på Skistua asylmottak i Narvik. De ansatte ved mottaket fikk slukket flammene og lagt våte tepper over ham til ambulansen ankom.

– Han har fått sterke forbrenningsskader på overkropp og hode. Skadene betegnes som alvorlige. Han ligger nå på Narvik sykehus, men vil sannsynligvis bli overført til en brannskadeavdeling ved et annet sykehus, sier operasjonsleder Ellen Ulvin i Midtre Hålogaland politidistrikt til NTB.

narvik_fyr (Foto: Jørn Indresand/Fritt for mat)
narvik_fyr (Foto: Jørn Indresand/Fritt for mat)

– Ingen forvarsel

Daglig leder ved Skistua mottakssenter, Arnt Ole Andreassen, forteller at 16-åringen kom til mottaket i desember 2008. Han berømmer de ansatte som handlet lynraskt og som klarte å begrense brannskadene ved å bruke brannslukkingsapparat i tillegg til å legge våte tepper rundt gutten.

– Dette er en person som er under oppfølging, men vi fikk ingen forvarsel om at noe slikt skulle skje. Han har oppført seg helt normalt, også i tidsrommet før denne tragiske hendelsen, sier Andreassen til TV 2.

Tennvæske

Narvik kommune har stilt et eget kriseteam til rådighet for de ansatte og beboerne ved senteret.

– Flere av de ansatte og beboerne har reagert med forferdelse. Vi snakker nå med alle om det som har skjedd, sier Andreassen til TV 2 Nyhetene.

– Hvilken type væske var det 16-åringe helte over seg?

– Jeg er blitt fortalt at han helte tennvæske over seg, slik man benytter når man griller, sier Andreassen.

Truet med å tenne på

16-åringen stod i bar overkropp og truet først en stund med å tenne på seg selv.

– Om det var bevist handling for å true, eller om det var et uhell, er jeg ikke sikker på sier Andreassen, som var i et annet bygg da ulykken skjedde.

– Jeg så at de ansatte var i ferd med å slukke noe, og trodde først det var en brann eller noe slikt, sier Andreassen.

Til Haukeland

Politi, brannvesen og ambulanse ble raskt sent til mottakssenteret, men de ansatte hadde allerede fått kontroll på situasjonen da, opplyser mottakslederen.

– Var 16-åringen bevist?

– Ja det var han, han stod ute i bar overkropp med betydelige brannskader i brystregionen. Han hakket tenner og ga uttrykk for at han frøs. Etter det jeg forstår, er skadene av en så alvorlig omfang at han nå blir fraktet rett til brannskadeavdelingen ved Haukeland sykehus.

(NTB/TV 2)