brus (Foto: Bjørn Sigurdsøn)
brus (Foto: Bjørn Sigurdsøn)

Farlig søtningsstoff

Drikker du to flasker brus om dagen kan dette være nok til å doble risikoen for redusert nyrefunksjon, avslører amerikansk forskning.

Det ble derimot ikke funnet noen sammenheng med produkter som inneholdt sukker.

Dramatisk blodtrykksøkning

Ny amerikansk forskning viser at selv moderate mengder av kunstig tilsatt fruktsukker som finnes i for eksempel brus, juice, kaker eller brød også er nok til å øke risikoen for et for høyt blodtrykk med hele 90 prosent, skriver danske BT.

For første gang er det funnet en klar forbindelse mellom innholdet av fruktose og for høyt blodtrykk, noe som igjen kan føre til hjerteblodpropper og nyresykdommer.

Resultatene av undersøkelsen peker også på at det også kan utløse demens. Det bekrefter legene og ernæringsforskerne ved Universitetet i Colorado i USA som utførte undersøkelsen.

Forsket på brus

Forskerne undersøkte hvilken effekt brus hadde på mer enn 3000 kvinner og om det var en sammenheng mellom de som drakk brus med kunstig tilsatt søtstoff og de som fikk drikke tilsatt sukker.

I undersøkelsen ble det også tatt hensyn til kvinnenes alder, deres blodtrykk, diabetes, røyking og hjertesykdommer, skriver Daily Express.

En klar sammenheng

De amerikanske forskerne har konstatert at det er en klar sammenheng mellom antallet personer med for høyt blodtrykk og det økende inntaket av tilsatt fruktsukker i mat og drikke de siste 20 årene.

Ifølge lederen av undersøkelsen, Dr. Diana Jalal, er 74 gram fruktsukker om dagen nok til å øke risikoen for et for høyt blodtrykk med hele 87 prosent.

Forskerne fant ut at blodtrykket steg uavhengig av forsøkspersonenes vekt, og uansett hvor mange kalorier de hadde inntatt.

Ikke lenger «sunt» alternativ

Fruktose er en sukkerart som finnes naturlig i frukter, noen planter og i honning. Det har ofte vært betraktet som et "sunt" alternativ til raffinert sukker og har vært anbefalt til diabetikere.

Men i mange tilfeller blandes fruktose sammen med glukose til en ingrediens kalt HFCS (High Fructose Corn Syrup) som brukes som et billig søtningsmiddel i ulike matvarer og i drikke.

Se TV 2 hjelper deg hver torsdag kl. 20.30