Blåbær er fulle av antioksidanter som kan holde deg frisk året rundt.  (Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX)
Blåbær er fulle av antioksidanter som kan holde deg frisk året rundt. (Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX)

Myten om blåbær slår sprekker

99,9 prosent av blåbærenes stoffer havner rett i do. – Ikke noe som kroppen ønsker, fastslår dansk professor!


Du har sikkert hørt at blåbærene skal inneholde både C-vitamin, karotin, jern, magnesium og antioksidanter. Spiser du blåbær vil du eldes langsommere, ditt hjerte vil styrkes, og kreft kan forebygges.

Se også: Slik lever du lenger

Se også: Slankepille ga økt vekt

Les også: Ernæringsprofessor slakter vidunderslankemidler

Salget doblet i Danmark

Innholdet lyder helt fantastisk og mange sverger til blåbærenes virkning. I Danmark er blåbær rene vidundermiddelet og salget av blåbær har blitt doblet i 2009, skriver danske BT.

Men de små bærene er ikke så sunne som vi håper på ifølge motionslob.dk.

Ingen dokumentert virkning?

– Som vitenskapsmann er jeg lei meg for å måtte ødelegge festen. Men jeg kan ikke ut ifra litteraturen se at blåbær har den store effekten, og det er heller ingenting som tyder på at det har antioksidant virkning hos mennesker, sier professor Lars Dragsted fra Københavns Universitet til hjemmesiden.

-Ikke noe kroppen ønsker

Det som skjer når vi spiser blåbærene er nemlig at de sunne stoffene åpenbart ikke tas opp i kroppen vår. Derimot ender hele 99,9 prosent av stoffene i vår avføring.

– Man opptar ikke mye av det direkte i kroppen. Det forteller meg at det ikke er en stoffgruppe som kroppen ikke ønsker, sier professor Lars Dragsted, som har gjort forsøk på blåbær.

Dragsted legger til at kroppen danner sine egne antioksidanter, men at man selvfølgelig bør spise et variert kosthold med mye frukt og grønt.

Se TV 2 hjelper deg hver torsdag kl. 20:30