Toll5
Toll5

– Tollerne tok bilen min uten å si ifra

For to år siden tok tollvesenet bilen til tyske Rifat. To år senere har han fortsatt ikke fått vite hvorfor.

– Ingen har fortalt meg hvorfor bilen ble tatt, ingen har fortalt meg hva dette problemet er, sa Rifat da TV 2 hjelper deg besøkte han i Berlin.

For to år siden var han på besøk hos sin norske bror i Oslo. Broren arrangerte en minnemarkering for tre brødre som hadde blitt drept i Irak.

Les også: Gjett hvem som måtte betale

Toll8
Toll8

Har ikke blitt informert

– Jeg har ikke fått noe brev fra norske myndigheter. Ingen har fortalt meg hvorfor bilen ble tatt. Jeg har heller ikke fått noen bekreftelse på at bilen er tatt, sier Rifat til TV 2 hjelper deg.

Konsekvensen er at han i to år har måttet betale årsavgift og forsikring på en bil som norske tollere tok for to år siden.

– Tyske myndigheter tror ikke på at bilen min ble tatt. Jeg har jo ikke fått noen papirer som beviser det, sier Rifat.

Rifat sier han selv flere ganger tok kontakt med tollvesenet. – Da jeg var i Oslo ringte jeg til tollvesenet flere ganger. Jeg sa jeg kunne komme og snakke med dem. De sa nei, det kunne jeg ikke få lov til, forteller Rifat.

Ulykkelig handletur

Problemene startet to dager før minnemarkeringen for de tre drepte brødrene. Da lånte den norske broren Rifats bil for å handle på Svinesund.

Fordi det i utgangspunktet er ulovlig for norske borgere å bruke biler utenlandske skilt i Norge, ble bilen beslaglagt av tollvesenet. Samtidig fikk den norske broren et krav på 138.000 kroner. Kravet må betales for at Rifat skal få tilbake bilen sin.

Toll7
Toll7

Kritikkverdig

NAF mener Tollvesenet har opptrådt sterkt kritikkverdig. – Ved et tastetrykk kunne man funnet navn og adresse på den tyske broren, og tilskrevet han eller ringt han opp. Bileier har et åpenbart krav på å få beskjed om at en offentlig instans har beslaglagt bilen hans, sier NAF-advokat André Fimreite.

Han mener også tollvesenet burde ha snakket med den tyske broren da han var her i Norge, da det kunne ha endret utfallet av saken.

Toll18
Toll18

– Vi skulle ha sendt et brev

– Jeg er helt enig i at her skulle vi ha sendt ett brev til bilens eier om at bilen er tatt, sier underdirektør Laila Bolstad i Toll- og avgiftsdirektoratet.

– Vi vil nå etter dette intervjuet sende informasjon til bileeieren, sier Bolstad.

Hun innrømmer at de også burde ha snakket med Rifat da han var i Norge.

– Det kan godt være at vi burde ha snakket med bilens eier. Det kan være. Men slik saken var på det tidspunktet ble ikke det gjort fordi man mente at man hadde det faktagrunnlag man trengte for å avgjøre saken, sier Bolstad.

Rifats bil står fortsatt på Svinesund. Kravet mot broren som bor på Stovner er nå oppe i 159.000 kroner.