Flere tusen demonstrerer i gatene i Teheran onsdag. (Foto: Amatørvideo/Reuters)
Flere tusen demonstrerer i gatene i Teheran onsdag. (Foto: Amatørvideo/Reuters)

Slår hardt ned på iranske demonstranter

Store sikkerhetsstyrker skal ha gått hardt til verks mot demonstranter i Teheran.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere tusen tilhengere av opposisjonslederen Mir Hossein Mousavi tok onsdag til gatene for å vise sin misnøye med regimet i landet.

Revolusjonsgarden har advart mot slike «ulovlige markeringer», og store sikkerhetsstyrker var på plass i sentrumsgatene i Teheran onsdag.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet).

357238

Sikkerhetsstyrkene skal ha brukt batongene sine og tåregass og gått hardt til verks mot demonstranter ved Haft-e-Tir-plassen i sentrum av hovedstaden. Det statlige Islamic Republic News Agency melder om at politiet har brukt tåregass i andre deler av byen for å løse opp folkemengder.

Skal ha løsnet skudd

Det har også kommet ubekreftede meldinger om at politiet har løsnet skudd mot demonstrantene. Det er ikke klart om noen har blitt såret eller drept.

Det har blitt lastet opp flere videoer på nettsteder som YouTube i løpet av onsdag som skal være fra demonstrasjonene i Teheran.

Bilde fra iransk tv fra den lovlige demonstrasjonen utenfor den tidligere amerikanske ambassaden. (Foto: -/AFP)
Bilde fra iransk tv fra den lovlige demonstrasjonen utenfor den tidligere amerikanske ambassaden. (Foto: -/AFP)

Videoene viser hundrevis av mennesker som løper i gatene, mens det som trolig er Revolusjongardens Basij-milits kjører rundt på motorsykler.

Lovlig markering

Tusenvis av demonstranter deltok i morgentimene på en lovlig markering av 30-årsdagen for stormingen av den amerikanske ambassaden i Teheran.

Menneskemengden ropte de sedvanlige slagordene som «Død over Amerika» og «Død over Israel», samtidig som de hyllet landets religiøse leder ayatolla Ali Khamenei.

Over 200 opposisjonelle er fengslet i Iran. Tre personer har blitt dømt til døden.