VINNEREN: Barack Obama ble valgt til president og ble hyllet i sin hjemby Chicago 4. november 2008. (Foto: EMMANUEL DUNAND/AFP)
VINNEREN: Barack Obama ble valgt til president og ble hyllet i sin hjemby Chicago 4. november 2008. (Foto: EMMANUEL DUNAND/AFP)

Ett år siden amerikanerne valgte «change»

På dagen ett år etter at Barack Obama ble valgt til president i USA er det mange amerikanere som etterlyser endringene som ble lovet

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag 4. november er det nøyaktig ett år siden Barack Obama skapte historie ved å være den første afroamerikaner som ble valgt til president i USA.

For mange svarte i USA ga Obama håp om at det var mulig for alle å oppnå den amerikanske drømmen.

Håp og forandring

Slagordene i Obamas valgkamp var håp og forandring, men for mange amerikanere er det i dag lite håp og enda mindre forandring.

– Skulle én mann klare å fikse det uføret USA har havnet i? Folk må bli skuffet. Han kan ikke leve opp til forventningene, sier Lark Rowe til TV 2 Nyhetene.

Se reportasje fra Michigan i videovinduet over.

Rowe bodde tidligere i villa, men bor nå i en husvogn utenfor Detroit. Hun jobbet tidligere i bilindustrien, men er fortsatt arbeidsløs etter at hun mistet jobben for over ett år siden.

Arbeidsledigheten i USA nærmer seg ti prosent, det høyeste tallet på over 20 år.

Da Barack Obama overrasket en hel verden på landsmøtet i 2004, sto TV 2s Gerhard Helskog i salen med gåsehud på ryggen.
Les hele saken og se video av talen til Obama her.

– Det finnes ingen optimisme

Få steder i USA bærer større preg av krise enn Detroit i Michigan. Deler av byen er forlatt. Den største matbanken i byen, som er basert på gaver og frivillig arbeid, hjelper 40.000 familier i måneden med gratis mat.

– Levestandarden har gått ned. Alle prøver å venne seg til det, sier Anne Schenk ved Gleaners Community Food Bank.

SEIERSDANSEN: Barack Obama danser med sin kone Michelle under innsettelsesballet i Washington 20. januar 2009. (Foto: MARK WILSON / POOL/EPA)
SEIERSDANSEN: Barack Obama danser med sin kone Michelle under innsettelsesballet i Washington 20. januar 2009. (Foto: MARK WILSON / POOL/EPA)

Hun forteller at folk fortsatt venter på tiltak fra presidenten som skal bedre vilkårene.

– Det finnes ingen optimisme eller tro på at ting vil endre seg, sier Schenk.

– Et politisk eventyr

Tidligere USA-korrespondent Øyvind Brigg fulgte det amerikanske presidentvalget på nært hold i fjor, og var til stede på den historiske dagen i Chicago.

– Det var enormt å være vitne på første rad til et politisk eventyr som ble kronet med seier. Dette var historie med stor h, sier Brigg til TV 2 Nyhetskanalen.

Se et lengre intervju med Øyvind Brigg nederst i artikkelen.

Han forteller om en utrolig stemning i Grand Park i Chicago der feiringen foregikk, og Obama til slutt kom på scenen og takket sine tilhengere.

– Jeg husker politifolk jublet i gatene. Alle var glade. Det var så stort, og jeg får nesten frysninger når jeg ser tilbake på dette som faktisk er ett år siden.

I videovinduet under kan du se Øyvind Briggs reportasje fra den historiske hendelsen.

357242

Våknet til dårlige nyheter

President Obama og det Demokratiske partiet våknet også opp til flere dårlige nyheter på ettårsdagen for valgseieren.

Les også: – Derfor vant Obama valget

Natt til onsdag ble det republikansk seier i guvernørvalgene i delstatene New Jersey og Virginia. Resultatene av disse valgene blir sett på som en test på hvilken støtte de to partiene har i befolkningen.

Republikansk seier i begge delstatene er et politisk nederlag for presidenten og demokratene, som vant de to delstatene med klar margin under presidentvalget.

Innenrikspolitikken til venstre

Seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, poengterer at det også er veldig mange lokalpolitiske faktorer som spiller inn i guvernørvalgene.

– Det som er viktig her er nok at mange moderate demokrater som sitter i kongressen som skal på valg til neste år i valgkretser som er på vippen, de ser på dette resultatet og tenker nok at det er litt risikabelt å binde seg for sterkt til presidentens relativt liberale innenrikspolitiske linje, sier Melby til TV 2 Nyhetskanalen.

Se intervju med Melby i videovinduet under.

357233

Melby mener derimot at det er i utenrikspolitikken Obama møter minst motstand på hjemmebane.

– Han har staket ut en fornuftig kurs. Han har moderert ambisjonsnivået og forstått av USAs verdenshegemoni er på vikende front, at han er nødt til å samarbeide med andre for å løst internasjonale problemer og ivareta amerikanske interesser. Og han har i løpet av den første perioden klart å snu verdens holdninger til USA stort, og har fått verden i tale igjen på en helt annen måte enn det Bush klarte, sier Melby.

Les også: Obama-feber på Nobels Fredssenter

Har ikke utrettet mye

Men seniorforskeren påpeker at Obamas problem er at han hittil ikke har klart å utrette noe konkret som følge av denne politikken.

– Det ser ikke ut som om denne utstrakte hånden og denne vekten på diplomati har blitt mottatt med noen særlig begeistring hos en del aktører. Så han sliter med å få gjennomført sin politikk.

Barack Obama står overfor en av sine vanskeligste avgjørelser hittil når han om kort tid skal bestemme seg for om han skal trappe opp innsatsen i Afghanistan.

Les også: Vanskelig Afghanistan-avgjørelse for Obama

357251