PS opel logo (Foto: Scanpix)
PS opel logo (Foto: Scanpix)

Dramatisk U-sving for Opel

Salget av Opel er stanset. Nå går det mot helt ny løsning.

General Motors la fram to overraskende nyheter i går kveld. Først at salget for første gang på nesten to år viser økning hjemme i USA. Og deretter at de likevel ikke ønsker å selge Opel.

Dermed får vi bekreftet rykter som har gått en tid. At den økonomiske hestekuren selskapet har vært gjennom har gitt kjappe resultater. Og at det politiske presset for å selge Opel dermed har minsket.

Rammet av finanskrisen

I forutsetningen for krisehjelpen GM fikk av de amerikanske myndighetene, lå det at pengene ikke skulle gå til å redde virksomheter og arbeidsplasser utenlands. Dermed havnet GM i en svært vanskelig situasjon i forhold til Opel.

Insignia ble Årets Bil 2009 - les testen her:

I likhet med de aller fleste i bransjen har også Opel blitt hardt rammet av finanskrisen. De økononomiske resultatene ble brått forverret. Og dermed fikk GM enda et akutt problem i fanget.

De måtte selge og var også under sterkt press fra den tyske regjeringen som i tillegg drev valgkamp tidligere i høst.

Dårlig avtale

GM førte lange og tøffe forhandlinger med to parter og til slutt falt valget på canadiske Magna. Men intensjonsavtalen ble ikke sett på som god for GMs del. Tvert imot bar den preg av at amerikanerne hadde få kort på hånden og nærmeste bare måtte ta det de ble tilbudt.

Ifølge bransjenettstedet autonews.com skal dette ha blitt debattert intenst i GM. Og håpet om å kunne reversere avtalen ble styrket da det ble klart at ryddejobben hjemme i USA hadde begynt å gi resultater.

Ny Opel Astra er akkurat lansert. Her er vårt førsteinntrykk:

Minst kostbart

GM fokuserer nå på viktigheten av å beholde Opel og det britiske søsterselskapet Vauxhall for å sikre posisjonen som et globalt bilkonsern.

- GM vil snart presentere en plan for restrukturering, både overfor den tyske og øvrige regjeringer. Vi håper på en positiv mottagelse. Dette blir ansett som den mest solide og minst kostbare måten å sikre Opel og Vauxhalls framtid på, sier GMs styreformann Fritz Henderson i en uttalelse.

Lese mer om Opel? Du finner alle modellene i Brooms bruktbilguide: