Utsetter datalagringsdirektivet i ett år

Det vil gå enda et år før Stortinget får EUs datalagringsdirektiv til behandling. Det bekrefter samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Datalagringsdirektivet ble vedtatt av EU 15. mars 2006, og Stortinget ventet forgjeves på en sak fra regjeringen gjennom hele siste halvdel av forrige stortingsperiode. Nå er det klart at en avgjørelse ikke vil kunne foreligge i slutten av neste år.

– Det er allerede laget flere utredninger. Nå skal det utarbeides et høringsnotat, der Samferdselsdepartementet og Justisdepartementet samarbeider, sier Kleppa til Stavanger Aftenblad. Hun legger til at det meste av neste år går med til å få på plass dette notatet.

Justisdepartementet og statsråd Knut Storberget (Ap) har vært svært opptatt av at Norge implementerer EUs datalagringsdirektiv i vårt nasjonale lovverk, men i Stortinget er stemningen mer delt.

Det er det Sp-styrte Samferdselsdepartementet som har det formelle ansvaret for datalagringsdirektivet.

– Jeg vil ha et grundig notat der både eventuelle fordeler og ulemper belyses skikkelig, sier Kleppa, og stiller spørsmål om vi vil ha et samfunn der telefonsamtaler, sms og nettaktivitet lagres av private selskaper.

– Det har en rettssikkerhetsside, og også en kostnadsside, sier hun.

Årsaken til at forgjenger Liv Signe Navarsete aldri fikk lagt fram saken for Stortinget, vil hun ikke spekulere i.

– Det vet jeg ikke, men det spilte kanskje en rolle at hovedfokuset var på Norsk Transportplan? spør hun.

Tirsdag kveld ble organisasjonen Stopp Datalagringsdirektivet stiftet i Oslo. (©NTB)