Tommy har hatt tvangslidelser i over ti år, noe som gjorde at livet hans ble fylt av vonde tanker om mulige katastrofer.  (Foto: Dokument 2)
Tommy har hatt tvangslidelser i over ti år, noe som gjorde at livet hans ble fylt av vonde tanker om mulige katastrofer. (Foto: Dokument 2)

Tommy måtte slukke lyset selv om det var mørkt

Angsten for katastrofer fikk ham til å sjekke alt mulig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mellom 50 til 100.000 nordmenn har tvangslidelser, i tillegg er et stort antall pårørende svært berørt. Tvangslidelser kalles gjerne den skjulte lidelsen, og er ofte forbundet med mye skam.

De som har disse tankene og handlingene, er som regel fullt klar over at det de gjør verken er riktig eller nødvendig, men de klarer ikke la være.

Derfor er det svært få som har stått fram og fortalt om hvordan det er å leve med denne lidelsen.

Nettmøte torsdag kl. 10.00: Spørsmål om tvangslidelser?

Tvangslidelser i over ti år

Tommy har hatt tvangslidelser i over ti år. Livet hans er fylt av vonde tanker om mulige katastrofer. Små og store katastrofer - hele døgnet.

Tvangstankene skaper en sterk følelse av angst - og for å dempe angsten, prøver Tommy å få kontroll på omverdenen.

Han sjekker ting som ovner, lamper, dører og vasker - for å forsikre seg om at mulige katastrofer likevel ikke vil skje. Det blir tvangshandlingen hans.

Tommy kan stå opp midt på natta, huset er mørkt, det er mørkt ute, og han står i et mørkt rom. Og så kommer tanken: Oi, er lyset slått av? Selv om rommet er mørklagt, må han sjekke bryteren flere ganger.

Se video der Tommy forteller om plagene sine:

357129

Altfor få får riktig behandling

Psykolog Bjarne Hansen, som er en av Norges fremste eksperter på tvangslidelser, mener mange pasienter med tvangslidelser feilbehandles i dag.

En av grunnene til det er at altfor få behandlere i Norge kan den metoden som virker; nemlig eksponeringsterapi.

Man har lenge kjent til at det er den beste behandlingen for denne pasientgruppen.

Allerede på midten av sekstitallet kom det studier som viser at gradvis eksponering kombinert med at pasienten ikke utfører tvangshandlinger er god behandling.

Målet og hensikten med denne terapiformen er å få pasienten til å skjønne det irrasjonelle ved angstlidelsen sin.

Ved å få pasienten til å utsette seg for det han/hun frykter mest, er håpet å få igjennom til pasienten at han/hun ikke har noe å frykte annet enn frykten i seg selv, at ingenting fryktelig skjedde.

Her prøver Tommy ut eksponeringsterapien:

357130

For ti år siden anbefalte Statens Helsetilsyn eksponeringsterapi som den beste behandlingen for tvangslidelser.

De poengterte også at det ofte tok altfor lang tid før pasienter med tvang fikk riktig behandling, og at en slik forsinkelse var uakseptabel.

Eksponeringsterapi har vist seg svært effektiv som behandling av tvangslidelser. Opptil 80 prosent blir mye bedre etter behandling.

Se hvordan det går med Tommy i Dokument 2 onsdag kl. 21.40