FotoJon Michael JosefsenSca (Foto: Scanpix / TV 2 hjelper deg)
FotoJon Michael JosefsenSca (Foto: Scanpix / TV 2 hjelper deg)

Gjett hvem som må betale

Begge kjørte bil ulovlig. En må betale 138.000 kroner. Gjett hvem?

I mars i år kjørte Erik Solheim en elbil med britiske skilt i Oslo. Bilen hadde Bellona lånt av bilprodusenten.

I november 2007 kjørte Nashat Abbas en bil med tyske skilt fra Oslo til Svinesund. Bilen hadde han lånt av sin tyske bror. Broren var på besøk i Norge for å delta i en minnemarkering for tre brødre som var drept i Irak.

Se hele saken her

Les også: - Tollerne tok bilen min uten å si ifra

Begge brøt regelverket

Hvis du bor i Norge har du i utgangspunktet ikke lov til å kjøre biler med utenlandske skilt på norske veier. Hvis regelen brytes kan man ilegges en avgift.

Det finnes likevel en unntaksregel som gjør at man kan slippe å betale avgift hvis den ulovlige bruken er kortvarig.

I regelverket betegnes kortvarig som om lag en måned. Begge de to kunne derfor ha kommet innunder unntaksregelen.

Krav på 138.000 kroner

Erik Solheim som kunne ha fått en avgift på 1300 kroner, slapp unna. Det har TV 2 hjelper deg fått bekreftet etter å ha kontaktet Bellona, SV, miljøverndepartementet og Solheim selv.

- Jeg beklager at vi ikke sjekket dette, det burde vi gjort. Det var fordi vi var så kjempeivrige på å demonstrere en fantastisk flott elbil for publikum i Norge at det ikke ble sjekket godt nok, sier Solheim til TV 2 nyhetene i mars.

Nashat Abbas fra Stovner slapp derimot ikke unna. Han fikk ett krav på 138.000 kroner. Samtidig som Tollvesenet tok bilen til den tyske broren som var på besøk for å markere de tre døde brødrene.

Broren måtte returnere til Tyskland uten bil. Han og familien er nå to år etter brorens handletur fortsatt billøse.

– Først nå to år etter at min brors bil ble tatt har jeg fått informasjon om hvilken dokumentasjon Tollvesenet trenger. Det er den samme dokumentasjonen de nektet å ta i mot da jeg ble stoppet på Svinesund, sier Nashat Abbas.

TV 2 hjelper deg har en stor reportasje om denne saken i kveld klokken 20:30

Mange har sluppet unna

TV 2 hjelper deg har vært i kontakt med flere nordmenn som har kjørt ulovlig med utenlandske skilt i Norge, men sluppet avgift fordi bruken var kortvarig.

En av disse skriver dette til TV 2 hjelper deg: ”Jeg ble vinket inn til sjekk, og ble tatt, men jeg fikk kjøre hjem – fikk ingen bot”.

NAF bekrefter at unntaksregelen, som gjør at man kan slippe avgift, brukes flittig.

Her kan du se Solheim kjøre ulovlig

Ingen forskjellsbehandling

Toll- og avgiftsdirektoratet avviser at Nashat har blitt utsatt for en forskjellsbehandling. – Det er ikke forskjell på folk. Tollvesenet vil være til for alle brukere. Jeg beklager hvis Abbas føler at han har blitt behandlet dårlig av Tollvesenet. Det beklager jeg på det sterkeste hvis det er tilfellet, sier Laila Bolstad, som er underdirektør i Toll- og avgiftsdirektoratet.

Kravet mot Nashat er nå oppe i 159.000 kroner.

Broren i Tyskland har vært billøs i to år, bilen hans står fortsatt på Svinesund.