krangel2WEB
krangel2WEB

Flest samlivsbrudd når barna er små

Det kan være utfordrende for parforholdet å få barn. Det er mange foreldre som får sjokk når de får barn, sier psykolog og samlivsterapeut, Sissel Gran.

Det er ikke bare enkelt å gå fra å være kun to i et forhold, der man kan gjøre stort sett akkurat som man vil, til plutselig å bli en familie på tre eller fire med søvnløse netter og alt det barn fører med seg.

Ett sjokk for foreldre

Ifølge psykolog Sissel Gran er det mange foreldre som får sjokk når de får barn.

- Du kan ikke planlegge hvordan det blir. Det er mange ting man ikke kan vite på forhånd, for eksempel om det er en kolikkbaby.

Dessuten blir sex og nærheten annerledes. Mor får ofte tilfredsstilt nærhetsbehovet fra barnet, gjennom for eksempel amming.

- Skuffelse er en sterk følelse som ofte kommer opp. Den andre kan bli en fremmed i den nye situasjonen: Hvem er den damen? Og hvem er den mannen?

En annen ting er at mor blir mor før far blir far.

Mangel på søvn fører til krangel

Sissel Gran mener mangel på søvn er en stor kime til krangel, og at dette kan være blant de største utfordringene for småbarnsforeldre.

Les også: Småbarnsforeldre og mangel på søvn

Se «Barselgruppa» diskutere hva mangel på søvn kan gjøre for forholdet:

357113

Kurs for nybakte foreldre

Sissel Gran har hatt flere kurs og har i samarbeid med Bufetat laget et kurshefte for nettopp småbarnsforeldre.

Trykk her for å lese mer om kurset «Godt samliv - Parkurs for førstegangsforeldre».

To verdener

Statistisk sett ryker de fleste ekteskap når barnet er mellom ett og tre år.

Sissel Gran mener paret har gode forutsetninger hvis begge er enige om å få barn, og hvis paret kjenner hverandre godt før de får barn.

- Det er også veldig viktig å ta hensyn til hverandre og huske på at de lever i to forskjellige verdener. Den ene drar på jobb, mens den andre er hjemme.

Man må rett og slett innrette seg, og tenkte: nå er vår livssituasjon helt annerledes, vi kan ikke gjøre de samme tingene som vi gjorde før.

Se hva «Barselgruppa» mener kan lette hverdagen:

357117

Sex og sånt

Det er mange som sliter med sexlivet etter at de har fått barn. Ifølge Gran er det par som strever i opptil tre år etter fødselen.

- Én av grunnene kan være at moren føler seg som en melkemaskin, og for mange kvinner er det helt uaktuelt å ha sex en god stund etter fødselen, sier Gran.

- Ofte blir mor mettet på fysisk kontakt fra barnet.

Les også: Fra pupp til mat

Barseltiden har endret seg

Sissel Gran synes morsrollen fortjener mer anerkjennelse.

- Det er et stort arbeid å føde, og passe på en liten tass. Det er viktig at partneren har forståelse for dette, sier hun.

- I gamle dager var man en barselkvinne fullt og helt. Man var 14 dager på sykehuset, ble dulla med av nabodamene og fikk til og med husmorvikar hjem til seg.
I dag drar man hjem dagen etter og partneren drar på jobb etter 14 dager. Det er ikke bare enkelt å skulle klare seg alene, spesielt ikke hvis man har ett barn fra før.