Lommemannen tiltalte, Erik Andersen, fortsetter sin forklaring i Follo tingrett tirsdag.  (Foto: Lars Slettebø)
Lommemannen tiltalte, Erik Andersen, fortsetter sin forklaring i Follo tingrett tirsdag. (Foto: Lars Slettebø)

Andersen vil møte alle barna og si unnskyld

Lommemannen-tiltalte Erik Andersen forteller at han lærte «lommemetoden» av 12-åringer i 1998.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg kunne godt tenke meg å møte alle barna, og fortelle de at jeg beklager svært det jeg har dratt de med på, sier Andersen i Follo tingrett.

Andersen fremstår som en angrende synder under andre dag av Lommemannen-rettssaken. Han forklarer at spenningen ved overgrepene dempet depresjonen, men at han etter overgrepene kunne kjøre med bilvinduet åpent og brekke seg.

– Jeg er nødt til å sitte her og ta de piskeslagene som kommer. Jeg er så naken og avkledt, så langt nede i driten som et menneske kan komme, sier han.

Følg andre dag i Lommemannen-rettssaken direkte her

Fikk lommeideen av 12-åringer på Huk

Andersen hevder han fikk ideen om å ha hull i lommene og få gutter til å stikke hendene nedi, en gang han var på Huk på begynnelsen av 2000-tallet. Andersen har forklart at han var der for å slå i hjel tid før han skulle fly fra Fornebu. Aktor presiserer at det da må ha vært før Gardermoen åpnet, altså før oktober 1998.

– Jeg satt og slo i hjel tiden et sted, hvor det sitter en fire-fem gutter i 12 årsalderen. Jeg sitter få meter overfor disse guttene, og oppfatter det slik at de har blitt kontaktet av en person som lokket de med til å lete etter noe. De fortalte også det at de måtte ta han opp i lommen. De fniste og lo av det, og snakket om ståpikk og det ene med det andre. Jeg husker ikke så veldig mye mer rundt det, sier han.

– Så dette med å lete etter noe i lommen har du fra denne samtalen, spør statsadvokat Per Egil Volledal.

– Det har jeg ja, svarer Andersen.

Videre forteller han at han selv brukte trikset første gang i 2003.

Les også: Lommemannen-tiltalte tok feil av når faren døde

– Har aldri klippet hull i lommene mine

– Jeg har aldri klippet hull i lommene mine. Det har vært slitasjehull, og da kan noen ha tatt fingeren ned i det hullet og utvidet det, hevder han.

Andersen forklarer at han valgte unge gutter fordi de er nysgjerrige, hjelpsomme og troverdige, og ikke så mistenksomme som eldre gutter.

– Jeg tok kontakt ved å si at jeg hadde mistet en nøkkel. Da var de engasjert rundt meg, og ville finne denne nøkkelen. Etter en stund fikk jeg de til å ta oppi lommen, som i ingen av tilfellene har vært klippet hull i, sier Andersen.

Senere under utspørringen lurer forsvare Gunhild Lærum på om Andersen har gjort noe med de hullete bukselommene sine. Og om han har vært klar over at det var hull i dem.

– Jeg har nok vært klar over at det har vært tynnslitt noen steder, ja.

Forgrep seg som 11-åring

Andersen fortalte også om at han selv har blitt utsatt for overgrep. Blant annet et overgrep av en eldre gutt og en eldre jente.

Den eldre jenta skal ha forgrepet seg på Andersen fire ganger.

Han forteller også at han selv begikk overgrep sommeren da han var 11 år gammel. Han lekte mye med en gutt på en badeplass, lokket ham med seg, og blottet penis til ham. Andersen forteller og at han kneppet opp buksen til den andre gutten.

– Men jeg så fort at han ikke hadde interesse av dette. Vi kneppet opp klærne igjen, og jeg var svært skamfull over det jeg hadde gjort, sa Andersen i retten.