–175.000 har type 2-diabetes uten å vite det

175.000 nordmenn har type 2-diabetes uten å vite det, mener Norges Diabetesforbund. Mer enn 20.000 personer har testet risikoen for å utvikle diabetes og 11 prosent av disse hadde høy risiko.

Dette er status for nettstedet diabetesrisiko.no før Verdens diabetesdag 14. november som fokuserer på de udiagnostiserte.

175.000 nordmenn har type 2-diabetes uten å vite det, og dobbelt så mange har økt risiko for å utvikle sykdommen, ifølge Norges Diabetesforbund.

– Er du i risikosonen for å utvikle type 2-diabetes, er det viktig å vite om dette for å få snudd utviklingen i tide. Og det sier seg selv at å få stilt en eventuell diagnose, er helt nødvendig for å kunne mestre en så alvorlig sykdom som type 2-diabetes faktisk er, sier forbundsleder Anne Mette Liavaag i Norges Diabetesforbund.

I tillegg til nettversjonen, er diabetesrisikotesten i papirform sendt til alle landets legekontor og rundt 700 apotek landet rundt. Spørsmålene i testen dreier seg om blant annet alder, vekt og midjemål, fysisk aktivitet, kosthold og genetikk. De som scorer høyt, anbefales å kontakte legen sin. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2