–175.000 har type 2-diabetes uten å vite det

175.000 nordmenn har type 2-diabetes uten å vite det, mener Norges Diabetesforbund. Mer enn 20.000 personer har testet risikoen for å utvikle diabetes og 11 prosent av disse hadde høy risiko.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er status for nettstedet diabetesrisiko.no før Verdens diabetesdag 14. november som fokuserer på de udiagnostiserte.

175.000 nordmenn har type 2-diabetes uten å vite det, og dobbelt så mange har økt risiko for å utvikle sykdommen, ifølge Norges Diabetesforbund.

– Er du i risikosonen for å utvikle type 2-diabetes, er det viktig å vite om dette for å få snudd utviklingen i tide. Og det sier seg selv at å få stilt en eventuell diagnose, er helt nødvendig for å kunne mestre en så alvorlig sykdom som type 2-diabetes faktisk er, sier forbundsleder Anne Mette Liavaag i Norges Diabetesforbund.

I tillegg til nettversjonen, er diabetesrisikotesten i papirform sendt til alle landets legekontor og rundt 700 apotek landet rundt. Spørsmålene i testen dreier seg om blant annet alder, vekt og midjemål, fysisk aktivitet, kosthold og genetikk. De som scorer høyt, anbefales å kontakte legen sin. (©NTB)