Forskere: – Usunn mat kan gi depresjon

Maten du spiser kan gjøre deg mer utsatt for depresjon. Mye stekt mat, søt dessert, kjøttdeig og medister øker faren for psykiske plager, mener britiske forskere ifølge BBC.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et kosthold med store innslag av fisk, grønnsaker og frukt bidrar derimot til å holde deg mentalt frisk, sier forskerne ved University College London. De viser til en studie blant 3.500 middelaldrende briter ansatt i offentlig sektor.

Etter at det er tatt hensyn til faktorer som kjønn, alder, utdanningsnivå og graden av fysisk aktivitet, er forskjellen mellom gruppene med ulikt kosthold klar. De som spiser sunt, er også sunnere til sinns, heter det i studien i fagtidsskriftet British journal of Psychiatry.

– Folk i Storbritannia spiser mindre næringsrik, fersk mat og får i seg stadig mer mettede fettsyrer og sukker, sier Dr. Andrew McCulloch i den britiske stiftelsen for mental helse. Den nye studien bekrefter sammenhengen mellom kosthold og mental helse, mener han.

Mens det britiske kostholdet kan true den psykiske helsen, er matvanene i landene rundt Middelhavet mer egnet til å styrke den. Her spiser folk mer fisk og ferske grønnsaker, noe som gjør dem mindre utsatt for depresjon. (©NTB)