Stillbilde fra «Jenta som lekte med ilden», som er film nummer to i Milleniumtrilogien,  (Foto: Stella Pictures)
Stillbilde fra «Jenta som lekte med ilden», som er film nummer to i Milleniumtrilogien, (Foto: Stella Pictures)

Tilbyr Stieg Larssons samboer 20 millioner

Den avdøde suksessforfatterens far og bror vil slutte fred med Eva Gabrielsson.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå tilbyr en av partene i den bitre arvestriden etter verdens nest mest leste forfatter et større beløp for å prøve å få problemene ut av veien.

Avdøde Stieg Larssons Millennium-trilogi har solgt ufattelige 20 millioner eksemplarer i Europa, og bare i Sverige skal de tre bøkene ha sopt inn 130 millioner kroner i royalites. Stieg Larssons bøker skal ha solgt for over en milliard svenske kroner.

Skuespilleren Noomi Rapace, som spiller Lisbeth Salander i filmene, har kritisert Larssonfamilien på grunn av deres holdninger til arven etter Stieg Larsson, og unngikk å møte Larssons bror og far under innspillingen

– Jeg synes det er utrolig ekkelt hva penger gjør med mennesker, og spesielt i slike arvekonflikter, har Noomi uttalt om arvestriden.

Åpner pengepungen under intervju

Striden om pengene har pågått helt siden Larsson døde av hjerteinfarkt, hans samboer Eva Gabrielsson sto igjen uten testamente eller rettigheter til Larssons romaner.

Men nå tilbyr Stig Larssons far og bror Eva Gabrielsson 20 millioner kroner, i et intervju med avisen Svenska Dagbladet.

Broren Joakim Larsson og faren Erland Larsson sier til avisen at de er lei av å oppfattes som de slemme i den opprivende konflikten om arven etter forfatteren.

– Nå er det snart gått fem år siden Stieg døde. Vi har ventet på å få kontakt med Eva. Men vi orker ikke å vente fem år til. Nå må vi komme oss videre, sier Joakim om hvorfor de nå kommer med et tilbud til Stieg Larssons livsledsager.

Har ikke endret livene deres

– Vi har hele tiden villet komme overens. Men hun har vegret seg for å prate med oss, hevder den 74 år gamle faren Erland overfor SvD.

Han og sønnen Joakim hevder at millionene etter boksuksessen ikke har endret deres liv.

– Vi kjører i de samme bilene og bor som før, sier de to som avviser at de ikke var en del av Stig Larssons liv - slik Eva Gabrielsson har hevdet.

– Pappa maste på ham. Han skrev jo så mange fagbøker, om høyreekstremisme og kvinnevold. Men de solgte jo bare i noen tusen eksemplarer. Så pappa sa: Skriv noe kommersielt, sier Joakim Larsson.

Kort tid etter Stieg Larssons død fikk de signaler om at Eva Gabrielsson ville gå til sak om arven.

– Det var derfor vi drøyde med å tilby penger. Det hadde begynt å komme inn noen kroner fra bøkene. Da lurte vi på om vi skulle sende penger til henne, og sitte og betale for en prosess mot oss selv, sier Joakim Larsson.

– Hun må ringe og si takk

Far og sønn Larsson sier at de nå gir Stiegs tidligere samboer milliontilbudet siden det må fattes avgjørelser om hvor Millenium-millionene skal ta veien, og de vil at Eva Gabrielsson også skal være med på disse avgjørelsene.

– Hun var en del av Stiegs liv. Hun skal leve godt og trygt av dette. Vi kan gi henne 20 millioner. Men hun må jo ringe og si ja takk, sier Joakim Larsson til avisen.

Eva Gabrielsson reagerer kraftig på at tilbudet fra Larsson-familien går via mediene, og sier dette til Svenska Dagbladet mandag formiddag:

– Det er forbannet underlig at dere publiserer dette. Man skjøtter ikke slike ting via mediene. Min advokat får svare på ytterligere spørsmål, sier Eva Gabrielsson til SvD.

Det er ifølge avisen ikke aktuelt å videreutvikle manuset til den fjerde Stig Larsson-boken, som var halvveis ferdig da Stieg Larsson døde.

PCen med manuset er i Eva Gabrielssons varetekt, men eies av tidsskriftet Expo og Erland og Joakim Larsson.