FN vil redde millioner fra å dø av lungebetennelse

Lungebetennelse tar flere barneliv enn noen annen sykdom, ifølge FN. En ny kampanje har som mål å redde 5,3 millioner barn fra å dø av sykdommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

UNICEF og Verdens helseorganisasjon (WHO) lanserer nå et nytt prosjekt for å forebygge og behandle lungebetennelse i 68 utviklingsland fram til 2015.

Prosjektet er først og fremst rettet mot land i Asia og Afrika, men også i deler av Latin-Amerika, og koster 39 milliarder dollar.

Hvert år dør 1,8 millioner barn under fem år av lungebetennelse. 98 prosent av alle dødsfall som skyldes denne sykdommen skjer i verdens fattigste land.

Målet med kampanjen til WHO og UNICEF er klart. I 2015 skal 90 prosent av barna i de fattigste landene ammes i minst seks måneder. I tillegg skal 90 prosent få pneumokokkvaksine, en vaksine som i dag inngår i rutinevaksinering i i-land. 90 prosent av barna som får lungebetennelse skal også få behandling, ifølge kampanjen.

Dersom disse målene blir nådd, kan barnedødeligheten som følge av lungebetennelse være 65 prosent lavere i 2015 enn i 2000.

– Vi vet at strategien vil fungere, og at vi kan redde millioner av barn fra døden, sier WHOs generaldirektør Margaret Chan. (©NTB)