Norske soldater er klare med hurtiggående RIB båter til kampen mot pirater i Adenbukta.  (Foto: Marit Hommedal/SCANPIX)
Norske soldater er klare med hurtiggående RIB båter til kampen mot pirater i Adenbukta. (Foto: Marit Hommedal/SCANPIX)

Norske soldater i skuddveksling utenfor Somalia

To personer er drept i en skyteepisode hvor norske marinestyrker kan ha vært involvert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– En sjømann fra Jemen og en somalier døde, mens tre andre ble såret, forteller Muse Gele Farole, guvernør i provinsen Bari i den somaliske utbryterregionen Puntland.

Nestkommanderende for sikkerhetsstyrkene i byen Caluula, Said Muse, sier at nasjonaliteten til de utenlandske soldatene ikke er brakt på det rene.

– De sårede fortalte oss at det var franske styrker som angrep, men vi er ikke sikre ennå, understreker Muse.

Les saken: Norske soldater beskutt i Adenbukta

EUs antipiratstyrke i området opplyser imidlertid at norske soldater ble beskutt utenfor kysten av Somalia natt til søndag, og at de besvarte ilden.

John Harbour fra EUs Operasjon Atlanta forteller at de norske soldatene hadde undersøkt tre båter 12 nautiske mil øst for byen Caluula da det ble løsnet skudd mot dem fra en fjerde båt.

Tungt bevæpnet

– Dette var ikke uskyldige fiskere. De var væpnet med tunge maskingeværer og Kalasjnikov-rifler og hadde åpenbart ikke redelige hensikter, sier Harbour.

Han hevder de norske soldatene fikk sjokk og ble nervøse da de plutselig ble beskutt.

Arkivfoto: KNM «Fridtjof Nansen»
Arkivfoto: KNM «Fridtjof Nansen»

– Bordingsavdelingen besvarte ilden i selvforsvar. Deretter trakk de seg tilbake en kilometer siden hovedoppgaven deres var å eskortere et skip med hjelpesendinger fra Verdens matvareprogram (WFP) som måtte holde seg i bevegelse.

Ingen nordmenn såret

Ingen av nordmennene ble såret i hendelsen. Harbour sier det ikke er indikasjoner på at noen andre ble truffet, men forteller at det ikke var mulig å sjekke dette nærmere etter skuddvekslingen.

Forsvaret har tidligere opplyst at norske soldater var involvert i en skuddveksling utenfor kysten av Somalia lørdag kveld. Denne episoden ligner imidlertid svært på hendelsen som ifølge Harbour fant sted natt til søndag.

Inspiserte fartøyer nær land

Nordmennene var ifølge Forsvaret på patrulje et stykke unna fregatten KNM «Fritjof Nansen» da de ble beskutt. De inspiserte mindre fartøyer nær land da det ble avfyrt flere skudd mot dem fra en liten fiskebåt i nærheten.

De norske soldatene skjøt tilbake, men det skal ikke ha blitt meldt om skadde etter hendelsen.

KNM «Fritjof Nansen» deltar i Operasjon Atlanta, som er satt i verk for å bekjempe piratvirksomheten utenfor Somalia. Fregatten skal etter planen patruljere farvannene utenfor det krigsherjede landet fram til januar.