TILTALT: Erik Andersen (57) er tiltalt for 66 seksuelle overgrep.  (Foto: Politiet/arkivfoto)
TILTALT: Erik Andersen (57) er tiltalt for 66 seksuelle overgrep. (Foto: Politiet/arkivfoto)
Politiet tror Erik Andersen (57) er den antatte Lommemannen som skal ha misbrukt smågutter over en lengre periode.  (Foto: Privat)
Politiet tror Erik Andersen (57) er den antatte Lommemannen som skal ha misbrukt smågutter over en lengre periode. (Foto: Privat)

Lommemannen-saken: Tiltalte angrer

Rettssaken mot den antatte Lommemannen starter klokken 09.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Over 50 ringpermer med bevismateriale er med når den svært omfattende overgrepssaken starter i Follo tingrett i Ski klokken 09 mandag. Rettssaken starter med et tre timer langt innledningsforedrag. Etter lunsj er det ventet at den tiltalte vil starte sin forklaring.

Erik Andersen er tiltalt for å ha forgrepet seg på 66 unge gutter. Tingrettsdommer Eirik Vikanes skal administrere største rettssakene i Norge på lenge.

– Først og fremst er det en veldig omfattende sak når det gjelder antall fornærmede og personer som er involvert, sier Vikanes.

Tv2nyhetene.no er til stede i rettssalen og dekker saken direkte fra klokken 09.

356896

Erkjenner 16 overgrep

I årevis skal den tiltalte 57-åringen ha begått overgrep mot unge gutter, i hovedsak ved å få dem til å stikke hendene sine i lommene hans. Der var det på forhånd laget hull. På den måten skal han ha fått guttene til å masturbere seg.

De groveste sakene omfatter oralsex.

Da mannen ble tatt i sitt hjem i Bergen i januar i fjor, mente politiet at han sto bak hundrevis av overgrep. Tiltalen omfatter overgrep mot 66 gutter. Andersen har erkjent befatning med 16 av overgrepene.

Mange måneder i retten

Nærmere 300 vitner skal forklare seg for Follo tingrett. Rundt 70 journalister og fotografer skal dekke rettsaken, som varer helt til påske.

Mange av guttene gruer seg til de skal inn og vitne mot Andersen.

– Jeg tror mange er veldig spent, men det er min oppgave å gjøre dem trygge i rollen som vitner og formidle at de ikke har noe å frykte, sier Håkon Brækhus, som er bistandsadvokat for 19 av ofrene.

– Angrer sterkt

Andersen skal selv ha blitt utsatt for overgrep som barn, og mandag får retten høre hans historie.

– Han er veldig sterkt preget over det han har gjort, og han synes selv det er forferdelige handlinger. Han angrer sterkt på det og han ønsker å stå til rette for de handlinger han har begått, sier mannens forsvarer Gunhild Lærum.

Les også: Andersen hevder han ble misbrukt av jente