USA trapper opp produksjon av influensavaksine

Amerikansk legemiddelindustri trapper opp produksjonen av vaksine mot H1N1-viruset, som utløser svineinfluensa. I Italia og Kroatia har sykdommen krevd nye menneskeliv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fem farmasøytiske selskaper i USA regner med å levere til sammen ti millioner doser vaksine i løpet av neste uke, sa den amerikanske helseministeren Kathleen Sebelius i helgen. President Barack Obama har kritisert vaksineproduksjonen for å gå for sakte.

Verdens helseorganisasjon WHO understreker at det bare trengs én enkelt sprøyte med vaksine for at man skal kunne kjenne seg sikret mot svineinfluensaen. Vaksinen har hittil vist seg svært trygg i bruk, framholder WHOs fagfolk.

Men sykdommen fortsetter å drepe, og søndag meldte helsemyndighetene i Kroatia at en 61 år gammel mann var blitt det første dødsofferet for sykdommen der i landet. I Italia er tallet på døde kommet opp i 12, etter at en 11 år gammel pike døde rett før helgen.

I Ukraina har folk stormet apotekene og tømt dem for influensavaksine og munnbind. Ifølge myndighetene i Kiev er 13 ukrainere så langt bekreftet smittet av H1N1, og fire av disse er døde, opplyser landets helsedirektør Oleksander Bilovol. (©NTB)