(Foto: S. SABAWOON/EPA)
(Foto: S. SABAWOON/EPA)

Abdullah Abdullah trekker seg fra Afghanistan-valget

Sittende president Hamid Karzais utfordrer, Abdullah Abdullah, trekker seg fra den andre valgrunden i Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har siden før helgen vært varslet at rivalen til Karzai kom til å trekke seg foran den forestående andre valgrunden i Afghanistan. Det ble bestemt å holde en ny valgrunde etter avsløringer om omfattende valgfusk blant valgmedarbeidere i det krigsherjede landet.

Abdullah sier at han trekker seg fordi han ikke tror den andre valgomgangen blir rettferdig og fri.

Har forhandlet om betingelser

Søndag morgen har Abdullah bekreftet at han ikke vil delta i valgrunden, melder nyhetsbyrået AP.

President Hamid Karzai viser fram blekket på fingeren etter å ha avgitt sin stemme ved valget.  (Foto: LUCY NICHOLSON/REUTERS)
President Hamid Karzai viser fram blekket på fingeren etter å ha avgitt sin stemme ved valget. (Foto: LUCY NICHOLSON/REUTERS)
Utfordrer Abdullah Abdullah har framsatt en rekke krav hvis han skulle delta som utfordrer i den andre valgrunden. Dette var krav sittende president Hamid Karzai nektet å gå med på.

De to har de siste dagene forhandlet om betingelsene for avviklingen av valget 7. november, og Abdullah har kommet med krav som skal gjøre valget troverdig.

Han krevde lørdag et umiddelbart løfte om at kravene blir innfridd. Dette har etter alt å dømme ikke skjedd, og Abdullah gjorde alvor av sine trusler.

Men rivalen sier likevel at han ikke oppfordrer sine tilhengere til å boikotte valget fordi han har trukket seg.

Kan bli utsatt til våren

Ifølge BBC skal det være flere i Karzais kampanje som mener at den sittende presidenten bør gå for å gjennomføre valgrunden neste helg, selv om utfordreren har trukket seg.

BBCs korrespondent i Kabul mener det likevel er høyst usikkert om hva som nå vil skje. En løsning kan være at valgrunden blir utsatt til våren.

Den første valgomgangen 20. august ble skjemmet av omfattende fusk. Abdullah har krevd at Karzai avsetter sjefen for den uavhengige valgkommisjonen og at fire ministre som drev valgkamp for den sittende statssjefen, midlertidig fratas sine stillinger.

– Trist at han trekker seg

FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide, synes det er trist at Abdullah Abdullah ikke kommer til å stille mot sittende president Hamid Karzai i andre valgomgang.

– Det er trist at det kom til en slik beslutning. Jeg vet selv at det er en beslutning han har truffet etter en lang tenkeprosess og mange diskusjoner, sier Eide til NRK.

FORSONING: Den avtroppende spesialutsendingen for FN, Kai Eide, mener  det trengs en systematisk oppbygning av sivile institusjoner i Afghanistan. (Foto: OMAR SOBHANI/REUTERS)
FORSONING: Den avtroppende spesialutsendingen for FN, Kai Eide, mener det trengs en systematisk oppbygning av sivile institusjoner i Afghanistan. (Foto: OMAR SOBHANI/REUTERS)

Spesialutsending til Afghanistan sier at det ikke er sikkert at den andre valgomgangen heller vil bli gjennomført uten fusk.

– Vi så jo under første runde hvor stor andelen av valgfusk var. Det er klart at selv om de har gjort bestrebelser på å gjøre den andre runden bedre, så vil man ikke på noen måte kunne garantere seg, sier Eide.

Utropte seg til valgvinner

Hamid Karzai har hevdet at han fikk over 50 prosent av stemmene i første valgomgang 20. august, og utropte seg derfor til valgvinner.

Men den afghanske valgkommisjonen mente flere hundretusener av stemmer måtte forkastes som følge av valgfusk.

Hamid Kaarzai var den første folkevalgte presidenten i landet etter at Taliban-styret ble styrtet under invasjonen i 2001.

Den tidligere øyelegen Abdullah Abdullah var en av lederne i Nord-Alliansen som var motstandere av Taliban-styret fram til 2001. Han satt i Karzais regjering fram til 2006.

(tv2nyhetene.no / NTB)