USA og Sør-Korea med kriseplan for Nord-Korea

USA og Sør-Korea har utarbeidet en plan for hva de skal gjøre hvis det bryter ut en krise i Nord-Korea. Planene dreier seg blant annet om hva som må gjøres hvis det nordkoreanske kommunistregimet faller.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den såkalte OPLAN 5029 ble nylig gjort ferdig av regjeringene i Washington og Seoul, meldte det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap søndag. Planen inneholder forholdsregler for situasjoner som en borgerkrig eller en naturkatastrofe i Nord-Korea.

Hvis noe slikt inntreffer, skal USA ha hovedansvar for å holde oppsyn med og om mulig nøytralisere nordkoreanske våpen for masseødeleggelse. De fleste andre oppgaver skal løses av sørkoreanerne, skrev Yonhap med henvisning til en ikke navngitt kilde i Seoul.

- Hvis sørkoreanske og amerikanske styrker sammen intervenerer under intern uro i Nord-Korea, skal sørkoreanske styrker spille en lederrolle. Men USAs militære styrker får ansvar for å få kontroll med Nord-Koreas atomvåpen, het det i meldingen.

Nord-Korea har tidligere protestert sterkt mot at Sør-Korea og USA legger planer som angår indre forhold i det lukkede landet. USA har utplassert rundt 28.500 soldater i Sør-Korea, mens det sørkoreanske forsvaret har en samlet styrke på om lag 655.000 soldater. (©NTB)