swineflu_680
swineflu_680

Legevaktens influensakapasitet nærmer seg bristepunktet

Kun legevakten kan hjelpe influensasyke i helgene, men kapasiteten er snart sprengt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helsemyndighetene er i full beredskap på grunn av svineinfluensapandemien som herjer landet – men bare i ukedagene mellom klokken ni og 15. I helgene er det kun legevakten som kan hjelpe, og her har pågangen vært ekstremt stor. Nå ber mange om en nasjonal informasjonstelefon, som også er åpen i helgen.

Legevakten må ta pågangen i helgene

For å møte den store pågangen rundt svineinfluensaen har Helsedirektoratet opprettet en egen pandemitelefon. Men når informasjonstelefonene både nasjonalt og i de fleste kommuner er stengt i helgene, i tillegg til at fastlegekontorene holder stengt, vender mange seg til legevakten.

Stig André Rundhaug er en av dem som stilte hos legevakten i Oslo lørdag. Han måtte imidlertid gi opp.

– Det var seks timers ventetid, så jeg måtte bare droppe ut for jeg har ganske sannsynlig ikke svineinfluensa, sier han.

25 minutters ventetid på telefonen

Oslo legevakt har 50 prosent større pågang både på telefon og i antall pasienter på grunn av svineinfluensaen. På det verste var ventetiden på telefon 25 minutter i dag.

I Bergen har de sett seg nødt til å bemanne kraftig opp for å møte pågangen så godt de kan.

– Pågangen både forrige helg og denne helgen har vært veldig, veldig stor, sier kommunaldirektør for helse i Bergen, Finn Strand.

Helsedirektoratet vil hjelpe

Helsedirektoratet mener flere hundre tusen nordmenn vil bli smittet av svineinfluensaen de neste ukene. Nå ber Strand om at også Helsedirektoratet bedrer tilbudet i helgene.

– Det ville være en fordel hvis det var en fagbemannet vakttelefon sentralt også i helgene og på kveldene, sier han.

Helsedirektoratet ber i kveld kommunene om å gi beskjed dersom de har problemer med avviklingen.

– Vi stiller veldig gjerne opp med alt vi har av kompetanse og virkemidler om det skulle vise seg at kommunene trenger hjelp i forhold til dette, sier assisterende direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog.