Mer spiserørskreft blant oljearbeidere

En studie fra Universitetet i Bergen viser at oljearbeidere har fire ganger så høy risiko for å få spiserørskreft som andre arbeidstakere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskere har sammenlignet krefthyppigheten mellom 25.000 offshorearbeidere og 400.000 andre yrkesaktive i perioden 1981 til 2003, skriver forskning.no.

– Jobber du med produksjon av råolje og naturgass har du opp til fire ganger så høy sjanse for å få spiserørskreft enn ellers i den yrkesaktive befolkningen, sier postdoktor Jorunn Kirkeleit ved Institutt for samfunnsmedisinske fag.

Professor Trond Riise tror den økte risikoen skyldes kjemiske faktorer i arbeidsmiljøet.

– For eksempel har det vært rapportert at denne krefttypen forekommer hyppigere blant raffineriarbeidere, feiere og pumpemenn på bensinstasjoner, sier Riise.

Men alt i alt ser det ikke ut til å være farligere å jobbe med oljen enn andre ting.

– Faktisk så viser studien at oljearbeiderne har mindre livsstilssykdommer og lever lenger enn den generelle arbeidsstokken i Norge, sier Riise. (©NTB)