Kim Andreassen sørger over tapet av bestekompisen Tommy Bradal. 27 åringen var frisk da han ble rammet av svineinfluensa.
Kim Andreassen sørger over tapet av bestekompisen Tommy Bradal. 27 åringen var frisk da han ble rammet av svineinfluensa.

Bestevennen døde av svineinfluensa

Tommy Bradal (27) var frisk og rask da han ble smittet av viruset. Nå er han borte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tommy Bradal fylte 27 år i sykesenga på Rikshospitalet. Han ble den første som døde av svineinfluensa i Norge, uten å være i noen risikogruppe.

– Det går opp og ned. Det ene sekundet er det som om han er på ferie, det andre sekundet skjønner jeg at han er borte og er lei meg og savner han. Sånn er det for alle vi som kjente ham og var glad i ham, sier Kim Andreassen til TV 2.

Forkjølet

Det er Oppland Arbeiderblad som fredag forteller den tragiske historien om 27-åringen fra Gjøvik. Tommy Bradal hadde en stor vennekrets. Han elsket fisking og biler. Tomrommet etter ham er stort.

– Han var min beste venn. Men han hadde nok mange bestevenner. Så det er mange som har mistet bestevennen sin, sier Kim Andreassen.

Fisking var en av Tommys store hobbyer. Her har han fått en rugg av en gjedde.
Fisking var en av Tommys store hobbyer. Her har han fått en rugg av en gjedde.

Han forteller at Tommy var forkjølet etter en ferietur til Kypros. Det falt ingen inn at det var noe alvorlig.

– Tommy var frisk, han. Han verken røyket eller gjorde noe som helst av sånne ting. Ikke hadde han noen underliggende sykdommer, så i begynnelsen regnet vi med at det ville gå bra, sier Kim.

Helikopter

Tommy havnet på Gjøvik sykehus 4. september. Kim prøvde å ringe ham, men fikk ikke noe svar.

– Jeg fikk vite at han var for sjuk, at han ikke orket å prate. Da sendte jeg melding om at han skulle ringe eller sende melding når han følte for det. Så hørte jeg ingen ting før jeg hørte at han var på vei til Oslo med ambulansehelikopter, forteller Kim.

Fortsatt regnet han med at det ville gå bra siden kompisen ville få den beste behandlingen.

– Men jeg var jo redd og usikker på hva som egentlig skjedde. Jeg visste at han var på isolat, så jeg kunne ikke besøke ham.

Uvirkelig

En stund gikk uten at det kom noen nyheter. Det tente et visst håp. I fire uker lå han på Rikshospitalet i Oslo. Men 2. oktober døde Tommy.

– Det er uvirkelig enda. Det går opp innimellom. Andre ganger er det som om han er på ferie, bare borte en periode.

– Har du blitt redd?

– Ja. Det rammer så tilfeldig, så det kan skje hvem som helst, virker det som.

– Viktig vaksine

Tapet av kompisen gjør at Kim ber alle om å være forsiktige. Han oppfordrer alle til å ta vaksinen når de får mulighet:

– Det er jo en brøkdel som blir ordentlig syke. Men jeg hadde aldri trodd det skulle skje noen jeg stod nærme. Men det kan skje når som helst. Da er det greit å ta forholdsregler og vaksinere seg.

– Om du skal bli småforkjølet eller litt sjuk i to-tre dager på grunn av vaksinen, så er det absolutt verdt det for deg sjøl og de rundt deg, sier Kim.