Ups! Genfeil? (Foto: Roland Schgaguler/Scanpix)
Ups! Genfeil? (Foto: Roland Schgaguler/Scanpix)

Dårlige sjåfører kan ha dårlige gener

Om du synes naboen eller kona kjører dårlig, kan det ha en vitenskapelig forklaring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En tredel av befolkningen kan nemlig ha en genvariasjon som gjør dem til dårlige sjåfører.

Nettstedet Wired omtaler en studie i USA som tyder på at dette kan være tilfelle. De som hadde denne genvariasjonen, scoret 20 prosent dårligere enn de øvrige personene i testen. Andre forhold var like; alle forsøkspersonene var relativt ferske universitetsstudenter.

Kjøreøvelse

I forsøket måtte deltakerne kjøre 16 runder i en bilsimulator, som grovt sett besto av en skjerm og et ratt. Oppgaven gikk ut på å kjøre langs en svart stripe midt i veien.

Blant 29 studenter viste det seg at de med den aktuelle genvariasjonen gjorde det langt dårligere enn de andre i gruppen. Det kan altså dreie seg om så mye som en tredel av befolkningen.

– Folk som hadde denne variasjonen, gjorde det dårligere og lærte også saktere underveis, sier nevrolog Steven Cramer ved Irvine-universitetet i California til Wired.

Da forsøkspersonene ble hentet tilbake fire dager senere, hadde de dessuten glemt mer.

Omstiller seg dårligere

Genvariasjonen det er snakk om, kalles single nucleotide polyomorphism, eller SNP. Variasjonen opptrer i et gen som produserer et protein som bidrar til å regulere dannelsen av synapser, eller koblinger mellom to nerver eller nerveceller. Proteinet spiller en meget viktig rolle i det som kalles nevroplastisitet, eller hjernens evne til å omstille seg.

De som har denne variasjonen, har kort og godt større vansker med å lære og omstille seg til skiftende forhold. Det får konsekvenser blant annet for hvor godt man klarer seg i trafikken.

– La oss anta at en av tre er mer utsatt for bilulykker. Da er det opp til samfunnet å si: hva skal vi gjøre med det, konstaterer Steven Cramer.