Ikke enighet om ny makrellavtale

Norge, EU og Færøyene har ikke klart å bli enige om en ny makrellavtale. Forhandlingene ble avsluttet fredag, men er ikke brutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forhandlingene har pågått i Cork i Irland hele denne uken.

Etter det NTB får opplyst krevde Færøyene mer av totalkvoten. Samtidig ble forhandlingene vanskeliggjort av konflikten mellom EU og Norge som en følge av at norske fiskere er blitt nektet å fiske makrell i EU-sonen.

Forhandlingene er ikke brutt, og det er fortsatt håp om å få til en avtale både om totalkvote og fordelingen av denne før nyttår.

Norges forhandlingsleder, avdelingsdirektør Ann Kristin Westberg, sier til NTB at hun ser skissen til en langsiktig, mer omfattende kyststatsavtale, men at det trengs mer tid for å komme i land med et resultat. Det blir gjort forsøk på å beramme et nytt møte i god tid før nyttår.

I fjor var fordelingen av makrellen 30 prosent til Norge, 5 prosent til Færøyene og resten til EU. I tillegg satte landene egne ekstrakvoter, såkalte komponenter, som Norge ønsker å få ut av avtalen. EU og Norge har ikke vært villig til å gi Færøyene en større kvoteandel enn de har.

Totalkvoten er ikke fastsatt for 2010, men den internasjonale havforskningsorganisasjonen ICES har anbefalt et øvre tak på 572.000 tonn. (©NTB)