casio
casio

Billigst er faktisk best

Ny test viser at billigst er best. Du trenger altså ikke ruinere deg selv om du ønsker å ta bra bilder.

Vi opplever alle uforglemmelige øyeblikk vi ønsker å forevige på bilde. Da er et lite digitalkamera greit å ha for hånden. Men er dyrest alltid best? Nei, viser Testfaktas seneste test av digitale kompaktkameraer med 10–12 megapiksel og lang zoom.

Testen ble utført av Uschold Digitalteknik i München og har blitt vurdert ut i fra bildekvalitet og hvor velbalanserte de er.

Se også: Bryllupsbildene ble kastet

Les også: Redd bildene før det er for sent

Se også: Test av speilreflekskamera

Besøk også Testbasen vår.

Balanse

Produsentene skryter av antall megapiksler og for folk flest kan det virker som om dette er det eneste som betyr noe. Det har selvfølgelig en viss betydning, men vel så viktig er balansen.

– Kamerabalansen er veldig viktig. De ulike komponentene må fungere sammen. Dersom kameraet har en høy oppløsning i bildesensoren, men lav oppløsning på linsen, vil det ikke fungere så bra sammen, sier Anders Uschold, professor i digital bildeteknikk hos Digitalteknikk, til Testfakta.

Lisensproduserte produkter

Testens taper er Panasonic DMC-TZ7, som er både tregt og har mye bildestøy. Dette kameraet kommer ofte godt ut i tester, noe Uschold synes er merkelig.

– Om et fotomagasin synes dette er et bra kamera, forstår jeg ikke hva de har som utgangspunkt for testen, sier han ifølge Testfakta.

Uschold påpeker at mange lett kan se seg blind på produktmerker. Det står for eksempel Leica på linsen til Panasonic DMC-TZ7, men ifølge Uschold er ikke dette helt sant.

– Det er ingen Leica-linse. Det er lisensiert av Leica, og det er en stor forskjell.

Testens vinner Casio EX-H10, som også var testens billigste kamera. Uschold er veldig imponert over Casio-kameraet.

– Det er et veldig velbalansert kamera. Det har rask autofokus, liten blenderåpning og en veldig bra oppløsning. Et enestående kamera i dette segmentet. Jeg ville kjøpt det, sier Anders Uschold til Testfakta.

Andre kameraer som kom godt ut i testen er Sony DSC-H20, Kodak Z950 og Canon Powershot SX 200 IS.

Les hele testen her

Se TV 2 hjelper deg hver torsdag kl. 20.30