Vil bygge ny atomreaktor i Sverige

De svenske selskapene Vattenfall og Industrikraft ønsker å bygge minst en ny atomreaktor for produksjon av kjernekraft.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den nye reaktoren skal erstatte en gammel som tas ut av drift.

Vattenfall-sjefen Lars Josefsson sa på en pressekonferanse i Stockholm fredag at det er nødvendig å komme i gang nå, hvis man skal erstatte reaktorer som stanses for godt om 15 år. Samtidig kan man vurdere andre alternativer for kraftproduksjon, påpekte han.

– Da er det framfor alt biomasse, bioenergi, man må investere i, framholdt Josefsson ifølge Sveriges Radio.

Industrikraftsjefen Mats Gustafsson slo tidligere i år fast at selskapet hadde som mål å bygge et nytt kjernekraftverk som kan forsyne svensk industri med strøm.

Bak Industrikraft står mektige selskaper som gruvekonsernet Boliden, papir- og trevirkeprodusenten Stora Enso og celluloseforetaket SCA. Sammenslutningen ønsker ifølge Ekot å investere i en ny reaktor til en kostnad på mellom 40 og 60 milliarder svenske kroner.

– Vårt arbeide har tatt sikte på å delta i konkrete prosjekter for ny kraftproduksjon. Vi ser naturligvis på kjernekraft som et alternativ, men vi kommer også til å studere andre muligheter, skriver Industrikrafts leder Magnus Hall i en pressemelding.

Partiene bak den svenske sentrum-høyreregjeringen ble i februar i år enige om å åpne for bygging av reaktorer ved eksisterende kjernekraftverk. Avtalen innebærer at når dagens ti svenske reaktorer må tas ut av drift, kan de erstattes av nye. (©NTB)