I fremtiden kan internettadresser også bruke andre skrifttegn enn det latinske. (Foto: Skjermdump)
I fremtiden kan internettadresser også bruke andre skrifttegn enn det latinske. (Foto: Skjermdump)

Tillater flere skrifttegn i nettadresser

Snart kan du skrive tv2nyhetene.no på arabisk og kinesisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Snart vil nettadresser kunne være skrevet på arabisk, kinesisk eller russisk - og din norske nettleser vil kunne lese og forstå den.

Det er styret i Icann, en organisasjon som administrerer global tildeling av DNS-navn, internettadresser og protokoll-parametre, som nylig vedtok å tillate nettadresser som ikke er basert på latinsk scripting.

En revolusjon på nettet

Mer enn halvparten av verdens 1,6 milliarder internettbrukere snakker språk som ikke er basert på Latin skript.

At disse får muligheten til å ha nettadresser på sitt eget språk vil være den største revolusjonen innen internett siden det ble oppfunnet for 40 år siden, skriver BBC.

De første internasjonale nettadressene kan være i bruk allerede neste år, men systemet har vært testet i snart to år.

Dette vil bane vei for at internetts domenenavnesystem vil forandre seg så det kan gjenkjenne og oversette bokstaver som ikke er basert på vårt latinske alfabet.

Kinesisk og arabisk vil vokse

DNS er som en telefonbok som gjør lett forståelige nettadresser om til internett protocol (IP) adresser som består av tall.

I internetts begynnelse var engelsk det dominerende språket og de som ikke brukte engelsk brukte språk som var basert på det latinske alfabetet.

Med å åpne opp for andre språk i nettadressene antar man at spesielt kinesisk og arabisk, etterfulgt av russiske nettadresser vil øke kolossalt i fremtiden.

Vil virke overalt i verden

Kina og Thailand har allerede laget måter å omgå dagens DNS system på slik at brukerne kan skrive nettadresser på deres eget språk.

Men disse har ikke vært internasjonalt anerkjent og virker ikke på alle datamaskiner.

Icann ønsker med vedtaket at et universelt nytt internettadressesystem skal virke på alle verdens datamaskiner slik at disse kan forstå hverandre når de er koblet sammen på nettet.