icelandair
icelandair

Slik setter de opp billettprisene

Så da bør du bestille om natten?

Torhild Ajer skal på jentetur med døtrene sine til New York i juni. Hun endte med å betale 5976 kroner mer for billettene enn planlagt, og grunnen skrev Icelandairs kundeservice i en mail: «Vi setter opp prisene når det er mange på nett samtidig.»

Se også: Hjelp, vi har bestilt feil flybillett

Les også: Slik finner du de billigste flybillettene

Icelandairs pressetalsmann, Karen Østerbye, forklarer praksisen slik:

– Hvis mange personer søker på den samme destinasjon samtidig og på de samme datoer vil billettprisen stige. Det er for eksempel 15 seter til X kr. Hvis 16 personer forsøker å bestille på samtidig vil den ene personen få en høyere pris. Hvis 10 personer beslutter å ferdiggjøre bestillingen og de resterende fem allikevel ikke bestiller, vil det atter være igjen fem seter til den lave prisen og én person som har betalt den høyere prisen, sier Østerbye til TV 2 Hjelper deg.

– Det er sånn at i det øyeblikket man bestemmer seg for avgang og pris, i dette tilfellet 3.800 kroner, blir setet automatisk reservert og reservasjonen gjelder i en viss periode. Hvis man så, av en eller annen grunn, ikke benytter reservasjonen frigis setet igjen og man kan oppleve at det atter er billetter til den lave prisen igjen, selv om man har betalt høyere pris. I det konkrete tilfellet har kunden valgt å logge ut for så at bestille igjen på et senere tidspunkt, hvor den lave prisen ikke var tilgjengelig slik som i denne saken, sier Østerbye.

Så da bør man bestille om natten mens nettrafikken er lav, hvis prisen settes opp når det er mange på nett?

– Det er jo sånn at mange rundt om i verden bestiller billetter hos oss – både via våres egne hjemmesider, men også via de store reiseportalene og det foregår i sakens natur på alle tidspunkter og i mange tidssoner. Kl. 2 om natten i Norge er kl. 20.00 i New York så det gir neppe mening å spolere nattesøvnen, sier Østerbye om natteorien vår.

Liten teoretisk sjanse

SAS` kommunikasjonsdirektør, Thomas Midteide, tror det er en liten sjanse for at mange er inne på samme flight samtidig. – På nettsidene våre har vi cirka 300.000 SAS-flighter tilgjengelig som du kan velge mellom. Og da er det veldig liten sjanse for at både du og jeg er inne på akkurat det samme flighten akkurat samtidig for å finne akkurat de samme billettene, sier Midteide.

– Når du ser en billig billett er det bare å slå til og kjøpe den, sier Midteide.

Hovedregelen for billettkjøp hos SAS er: Desto nærmere avgangen, desto dyrere er billetten.

– Hvis flyet teoretisk sett har hundre seter så vil det på alle fly være enkelte seter som er ekstra billige. For eksempel ti seter, og det er de billettene som blir utsolgt først.

Vær tidlig ute, meld deg på nyhetsbrev fra flyselskapene for å få informasjon om tilbudene og reis når ikke alle andre reiser.

Førstemann til mølla

Norwegians kommunikasjonsdirektør, Anne-Sissel Skånvik, forteller at de går etter førstemann til mølla-prinsippet. Hos dem ville ikke prisene blitt satt opp av nettrafikken, men når de billigste billettene er utsolgt.

– Vi har veldig mange besøkende i løpet av en måned. Det som har noe å si er når man bekrefter, altså når man kjøper reisen, sier Skånevik.

– Det har ingenting å si hvor mange som er inne samtidig, men det er klart at vi har et visst antall av de billigste billettene. Det er alltid den laveste prisen som er tilgjengelig, men det er klart, sitter man og venter i flere timer før man bestiller kan det hende de blir utsolgt, sier Skånevik videre.