Bare Joshua French stilte i retten torsdag.
Bare Joshua French stilte i retten torsdag.

Kongo: Retten hevet i påvente av spesialister

Det er ikke klart når legene kommer fra hovedstaden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rettssaken mot de to drapsdømte nordmennene i Kongo er utsatt inntil tre spesialister som skal undersøke Tjostolv Moland, er på plass. Når dette skjer, er ikke klart.

Må sendes fra Kinhasa

Militærdomstolen i Kisangani vil la spesialister fra hovedstaden Kinshasa undersøke Tjostolv Moland, som torsdag var for syk til å møte i retten, skriver Dagbladet.no.

De tre legene som har undersøkt Moland den siste uka, konkluderte med at han er for syk til å møte i retten og må få psykiatrisk hjelp.

Retten forfattet torsdag en anmodning til et mentalsykehus i Kinshasa der det bes om at sykehuset sender tre spesialister til Kisangani. Ifølge retten er det uaktuelt å sende Moland til hovedstaden.

Les også: Kongo: Retten satt uten Moland

Moland truet French

Da ankesaken i militærdomstolen i Kisangani startet igjen torsdag, ble French spurt om de angivelige uoverensstemmelsene med Moland. French understreket at det ikke er noe ondt blod mellom dem. Moland skal blant annet ha trodd han var flere historiske personer.

- Vi var ikke sinte på hverandre. Jeg prøvde å ha en rasjonell diskusjon. Jeg slo hånden i bordplata for å få ham til å våkne. Reaksjonen var overraskende. Han begynte å gråte, og den neste dagen flyttet han ut av cellen. De neste tre dagene truet han meg, sa Joshua French i retten, ifølge VG Nett.

Les Græsviks blogg: – Galskap i Kongo

Marariasyk

Moland fikk en alvorlig marlariasykdom mens han satt fengslet. Malariasykdommen kan angripe hjernen, og medisinen mot sykdommen kan utløse psykoser.

Det er også en mulighet for at han er blitt rammet av en mer tradisjonell mental lidelse. Han har sittet i fengsel i Kongo i fem og en halv måned under sterkt psykisk press. Moland skal nå være på bedringens vei, men er fortsatt syk.

Joshua French er også på bedringens vei etter å ha fått behandling for en mildere form for malaria.

Dødsdømte

Tjostolv Moland og Joshua French ble i begynnelsen av mai pågrepet i Kongo og mistenkt for drapet på sjåføren sin, Abedi Kasongo. Begge har nektet straffskyld.

8. september ble de to funnet skyldig i drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund. Rettssaken gikk i militærdomstolen i Kisangani i Kongo. Begge ble dømt til døden, men anket dommen.

Ankesaken startet 13. oktober i militærdomstolen i Kisangani.

(©NTB/Tv2nyhetene.no)