John Anders Bjørkøy (Foto: Olsen, Linn Cathrin/SCANPIX)
John Anders Bjørkøy (Foto: Olsen, Linn Cathrin/SCANPIX)

– NFF legaliserer grisetaklinger

Odd-lege tar et kraftig oppgjør mot Norges Fotballforbund og Fredrikstad

Odd har i ti dager etterlyst en reaksjon fra Norges Fotballforbund etter at John Anders Bjørkøy ble taklet av Abgar Barsom på Fredrikstad Stadion.

Det er fortsatt taust fra NFF, og nå er begeret for lengst fullt i Skien.

En av Norges mest erfarne leger i fotballmiljøet, Odd-lege Ola Stamnes, tar nå et oppgjør mot både Fredrikstad og forbundet.

– Legaliserer denne type taklinger
– Problemet nå er at vi har en spiller som fortsatt ligger nede for telling etter en grisetakling i Fredrikstad for vel ti dager sider. En ting er taklingen, men det er ingen som har gjort en analyse av taklingen og kommentert den som en takling som ikke bør finne sted på norske fotballbaner.

– Den er bagatellisert av Fredrikstad med trener og spillere og ikke minst NFF som ikke har kommentert den i det hele tatt. Da føler vi at det ikke er noen vits å stå opp å advare mot den form for grisetaklinger når ingen tar konsekvensene av dem og ingen går ut og sier at sånt noe vil vi ikke ha i norsk fotball. Det er på en måte en legalisering av disse taklingene som fører til hodeskader, sier Stamnes til TV2 Sporten.

Se Barsoms «hockeytakling» i kampsammendraget i videovinduet under:

354600

– Klam taushet
For mens Forbundet har reagert kraftig på usportslig opptreden i form av ordbruk og har gitt karantener for taklinger og slag med minimal skade som resultat, har taklingen av Bjørkøy blitt forbigått i stillhet.

Det til tross for at spilleren selv har store problemer i hverdagen etter smellen i hodet.

– Det er en klam taushet rundt hele situasjonen som vi føler er ubehagelig og som vi synes er vond å leve med fordi ingen tar tak i det. Vi prøver å få Fotballforbundet på banen, men de har vært tause, og de har ikke reagert på denne taklingen i det hele tatt.

– Hva blir konsekvensen av at det ikke blir reagert?

– Konsekvensen er at vi kan ikke gjøre noe med det. Vi roper og sier at dette vil vi prøve å forebygge, men ingen responderer. Da blir det vanskelig å få gjort noe med dette.

– Vi synes ikke det er riktig at vi får et frislipp av aksept for slike grisetaklinger. For vi som sitter i de medisinske apparatene rundt om i landet ser de alvorlige konsekvensene av denne formen for grisespill, sier Odd-legen.

Sliter med smerter
Onsdag hadde han John Anders Bjørkøy inne til grundig testing på Sykehuset Telemark. At 30-åringen fortsatt sliter med smerter, forstyrrelse på øyet og øret, bekymrer legen.

– Prognosen på sikt håper vi skal være god, men han ligger fortsatt nede. Det er tungt å være fotballspiller i en slik situasjon. Vi håper at han kan restitueres tilbake til et normalt liv, men det kan være en lang vei å gå.

Stamnes mener at tausheten etter smellen på Fredrikstad Stadion kan være farlig for fotballspillere i fremtiden.

– At ingen reagerer undergraver sikkerheten til spillerne. Det er jo ikke noen mening å forfekte sikkerhet når ingen er opptatt av det i norsk fotball og det ser ut som om det ikke skal gjøres noe for å forebygge hodeskader.