lykkesak topp
lykkesak topp

Blir du lykkelig av å bo i Norge?

Det påstår ny lykkeundersøkelse.

Fire nordiske land topper listen over hvor du finner verdens lykkeligste mennesker, ifølge en engelsk undersøkelse.

lykke-faktaboks1
lykke-faktaboks1

Umulig måling

Norge ligger på en femteplass i undersøkelsen, men det betyr altså ikke at vi nødvendigvis er så lykkelige som en slik høy plassering skulle tilsi.

- Undersøkelsen gir kun en indikasjon på nivået av lykke på en skala, sier forsker i psykologi ved Universitetet i Oslo, Gunvor Marie Dyrdal til waschera.no.

Les også: Nyttige tips til livet

Undersøkelsen legger aspekter som helse, demokrati og økonomi til grunn for lykkeberegningene, der Finland troner på toppen, skriver svenske Expressen.

Dersom disse forutsetningene er på plass, er mulige problemer fjernet i større grad og det er større sjanse for at innbyggerne i landet kan være lykkelige.

- Ut i fra dette kan man vel tenke seg at lykke handler om i hvilket grad du ser på livet ditt i et positivt lys, legger Dyrdal til.

Les også: Slik mestrer du stress

Lykkelig av penger?

Men er det nødvendigvis penger, helse og demokrati som er det viktigste for å føle lykke?

Flere studier viser til en klar sammenheng mellom kjøpekraft og lykke, ifølge forskning.no . Mens andre studier forklarer at lykke ikke nødvendigvis er forbeholdt de som lever i luksus.

- Studier av folk i andre land har også vist at fattige i slummen i Calcutta og folk andre steder man skulle tro at lykkenivået er lavere, har rapportert om lykkenivåer mer positivt enn nøytralt, forklarer Dyrdal.

Hun legger til at lykke handler om holdning, ikke nødvendigvis hva man har eller eier i livet.

Les også: Dette betyr mest for dagens unge

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet.)

lykkesak-460
lykkesak-460

Hvordan måle lykke

Dyrdal forklarer videre at når man studerer lykke brukes målbare tall for å kunne lage et kulturnøytralt bilde av hvor lykkelige folk er.

- Men den sier jo ikke noe om hva som gjør dem lykkelige, sier hun og legger til at det finnes en annen skala som kalles «Satisfaction With Life Scale».

- Denne skalaen bygges mer på hvorvidt man kan tenke seg at lykke er en kombinasjon av å oppleve positive følelser, lite negative følelser, og i tillegg vurdere livet sitt i helhet som godt, avslutter Dyrdal.

Les også: Lykkelig sofagris

Les også: Slik får du skolemotivasjon

Følg med på Waschera hverdager fra 15.30!