Paul og Rachel Chandler forsvant da de seilte fra Seychellene til Tanzania 23. oktober. (Foto: privat/AP/AP)
Paul og Rachel Chandler forsvant da de seilte fra Seychellene til Tanzania 23. oktober. (Foto: privat/AP/AP)

Ektepar kidnappet av pirater

Seilbåten deres funnet tom utenfor kysten av Somalia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Paul (59) og Rachel Chandler (55), var på seiltur i det indiske hav da de plutselig sendte ut nødsignal fredag.

Seilbåten deres ble etter dette observert utenfor Somalia av de europeiske marinestyrkene som er i farvannet for å bekjempe pirater, uten at de klarte å opprette kontakt med dem, melder BBC.

Fant tom seilbåt

Torsdag melder nyhetsbyrået AP at britisk marine har funnet seilbåten tom utenfor kysten av Somalia. Det underbygger informasjonen om at ekteparet er tatt over til et annet kapret skip.

– Vi tok dem fra seilbåten og har dem på et annet skip i vår fangenskap. (...) Dette var uventet fangst, siden ingen kunne ha forutsett at to personer på egen hånd ville våge seg ut på Indiahavet nå, sa piraten Abdi Yare på telefon fra Harardhere i Somalia til nyhetsbyrået AFP, ifølge timeslive.

De internasjonale marinestyrkene leter nå etter ekteparet som de antar blir holdt i fangenskap sammen med mer enn 170 andre gisler fra minst sju skip som er kapret langs Somaliakysten. Ifølge Yare blir ekteparet fraktet til Harardhere som er en av piratenes hovedbaser.

Krever løsepenger

Forhandlingsleder Dr. James Alvarez sier det er lite trolig at ekteparet blir skadet, men at piratene kommer til å forlange løsepenger for å slippe dem fri. Det er lite trolig at ekteparet vil bli løslatt før pengene er mottatt. Somaliske pirater har ved flere anledninger vist at de ikke løslater skip eller besetningsmedlemmer før de mottar en sum.

Ifølge nyhetsbyrået AP er det per dags dato mer enn 170 gisler i piratenes varetekt.

Tror ekteparet er rike

Det som er spesielt ved denne situasjonen, er at det ikke dreier seg om kidnapping av skip og skipsbesetning som har store verdier og sterke økonomier i ryggen, men et privat ektepar med begrensede midler.

Alvarez sier at piratene trolig antar at ekteparet er rike siden det er snakk om hvite mennesker på seiltur.

– Piratene forstår ikke dette med lån, renter og avdrag. Gislene er i deres øyne rike, sier han til BBC.

Det er ikke første gang piratene har angrepet privatpersoner. Tidligere i år ble en fransk familie tatt av pirater. To pirater ble skutt og drept av franske styrker i operasjonen for å frigjøre familien.

Økt piratvirksomhet

De somaliske piratene har advart britiske styrker mot å prøve å redde paret.

Siden begynnelsen av august har piratvirksomheten tatt seg betydelig opp igjen. Tirsdag ble et fransk skip beskutt av pirater, og sju pirater arrestert av styrkene som er i området for å beskytte skipstrafikken.

Opptil 30 millioner kroner i løsepenger har de somaliske piratene hittil håvet inn for hvert skip de har kapret. De astronomiske summene gjør det lett for pirathøvdingene å rekruttere fattige fiskere og tidligere soldater for å gjøre selve kapringsjobben på havet.