BOKBOMBE: Tidligere statsråd Karita Bekkemellem har skrevet bok om sitt politiske liv.  (Foto: TV 2)
BOKBOMBE: Tidligere statsråd Karita Bekkemellem har skrevet bok om sitt politiske liv. (Foto: TV 2)

- Jens er fraværende, feig og pinglete

Karita Bekkemellem går i strupen på sin gamle sjef.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er boka som Arbeiderpartiet er sjeleglad ikke kom ut før årets stortingsvalg. Karita Bekkemellems «Mitt røde hjerte» tar et knallhardt oppgjør med sine partikolleger.

– Det overrasker meg litt hele det uttrykket for bekymring for det. Jeg synes partiet burde glede seg på mine vegne, i stedet for å fokusere veldig negativt på en bok som ikke en gang er kommet ut, sa Bekkemellem til TV 2 i august.

Karita Bekkemellem er gjest på fredagens Senkveld på TV 2.

– Fraværende og feig

Flere medier har referert fra boken, og ifølge Aftenposten beskriver Karita statsministeren som en uryddig og lite menneskelig leder.

– Jens Stoltenberg kan i krisesituasjoner oppleves som en fraværende leder, lite tilstedeværende og dermed feig. Mange ganger setter han i gang prosesser for å kjøpe seg tid og dermed slippe å ta standpunkt... Jeg har mye å takke Jens for, men han er ikke alltid imponerende god til å håndtere mennesker i kritiske situasjoner, skriver Bekkemellem i boken.

Foretrekker Jagland

VG skriver at Bekkemellem synes Stoltenberg er blek i forhold til sin forgjenger Thorbjørn Jagland.

«Vi som har vært så heldige å sitte i regjering med både Thorbjørn og Jens, vet utmerket godt forskjellen på de to. En av dem er at Thorbjørn er en ekte visjonær, en politisk tenker som har et overordnet politisk mål med det han gjør. Jens, derimot, jobber mer fra dag til dag.»

Sammenligner med dårlig vin

Bekkemellem mener Stoltenberg sviktet henne fullstendig, og opptrådte feigt og pinglete da han ga henne sparken. Skildringen av avgangen som statsråd er bitter og full av kritikk mot statsministeren. Hun hører ikke ett eneste ord fra sjefen etter at hun har fått beskjed om at hun skal byttes ut.

«Akkurat da tenker jeg at Jens må være landets dårligste leder», skriver hun.

Stoltenberg beklager oppførselen sin overfor Karita, og sender et bud med en flakse vin som unnskyldning.

«Da Stein og jeg seinere deler vinflaska, finner jeg den like dårlig som Jens' håndtering av meg den siste uka».

Kritikk for korte skjørter

Hun tar også et kraftig oppgjør med den behandlingen hun fikk av mange kolleger da hun var nyvalgt stortingsrepresentant 24 år gammel.

«Svart som natten» er overskriften på kapitlet om den første tiden på Stortinget, om drapstrusler og kritikk på grunn av skjørtelengden. Så langt nede var hun at hun forsøkte å ta sitt eget liv.

Bekkemellem kritiserer særlig flere av sine kvinnelige kolleger for å drive mobbing og bakvasking. (©TV 2/NTB)