(Illustrasjonsfoto) (Foto: TV 2)
(Illustrasjonsfoto) (Foto: TV 2)

En av fem norske leger utdannes i Polen

Nesten 1000 nordmenn studerer i dag medisin i Polen. Nå sier et anerkjent universitet nei til flere på grunn av plassmangel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har jo også polske studenter å tenke på, forteller professor Piotr Laidler til Vårt Land.

Han leder den internasjonale medisinutdanningen ved Jagielloian University of Krakow, som i år mottok 160 søknader fra nordmenn som ville inn på medisinstudiet på det anerkjente universitetet. 60 av søkene fikk studieplass.

Har ikke plass

– Spørsmålet er alltid hvordan vi kan begrense antall kandidater. Vi har rett og slett ikke plass til alle som ønsker seg hit, sier han.

President Torunn Janbu i Legeforeningen tar dette som et klart signal til norske myndigheter.

Fire av ti i Polen

– I utgangspunktet skal jo vi som et rikt land være i stand til å utdanne våre egne leger. Hvis man fortsatt ser behovet av flere leger, bør man vurdere å gjøre noe med tilbudet i Norge. Det er tydelig at vi ikke kan satse på å bruke Polen i like stor grad som tidligere, sier hun.

Da Polen begynte å ta inn legestudenter fra Norge i 1994, dro 18 norske studenter til landet. Ifølge tall fra Norsk medisinstudentforening og Lånekassen er det i dag 993 norske medisinstudenter i Polen. Det utgjør 17 prosent av de i alt 5857 norske medisinstudentene. Fire av ti norske legestudenter i utlandet studerer i Polen. (©NTB)