Helseminister Bjarne Håkon Hanssen under pressekonferansen der han informerte om svineinfluensaen.  (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)
Helseminister Bjarne Håkon Hanssen under pressekonferansen der han informerte om svineinfluensaen. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)

Bjarne Håkon Hanssen risikerer kjempebot

Den tidligere helseministeren informerte ikke Karanteneutvalget om sin nye jobb.

Det er Karanteneutvalget som avgjør spørsmål om karantene og saksforbud for statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere ved overgang til stillinger og verv utenfor statsforvaltningen og ved oppstart av næringsvirksomhet.

– Bjarne Håkon Hanssen sendte meg en SMS fra Afrika i går. Der informerte han om at han vil ta kontakt med oss i neste uke, sier leder av Karanteneutvalget, advokat Endre Skjørestad, til Dagens Næringsliv.

Informasjon i god tid

I retningslinjene for «Informasjonsplikt, karantene og saksforbud for politikere», går det fram at det er politikeren selv som må vurdere om jobbskiftet er av en slik karakter at Karanteneutvalget skal informeres.

Informasjonen må fremlegges i god tid slik at utvalget skal kunne behandle saken før politikeren begynner i ny jobb.

– Generelt kan jeg si at regelverket sier at politikeren plikter, senest tre uker før eventuell tiltredelse, å gi nødvendige opplysninger til utvalget, sier Skjørestad.

Halv million i bot

Dersom Karanteneutvalget skulle komme til at Hanssen har brutt informasjonsplikten, risikerer den tidligere statsråden en bot som svir. Boten er ifølge regelverket fastsatt tilsvarende inntil seks måneders lønn. Det er utvalget som fastsetter størrelsen på boten. Med Hanssens millionlønn som statsråd, risikerer han dermed opp til en halv million i bot. (©NTB)