– Terroraksjoner kan øke støtte til militæret

Pakistan-kjenner Elisabeth Eide mener terroraksjoner som den i Peshawar, kan bidra til å øke folks støtte til militæroperasjonen mot Taliban i grenseområdene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Over 90 personer ble drept da en bombe eksploderte på et travelt marked i den nordpakistanske byen Peshawar onsdag morgen.

Selv om ingen umiddelbart påtok seg ansvaret for bombeaksjonen i Peshawar, peker mye på at det er Taliban i Pakistan som står bak.

Elisabeth Eide sier at det har vært en utbredt oppfatning blant folk i Pakistan at den pakistanske hæren kjemper USAs krig.

– De mest USA-kritiske bruker det pakistanske folks langvarige skepsis til USA, en skepsis som går tilbake til den kalde krigens dager, sier hun til NTB.

– Men det er en mentalitetsendring å spore i deler av befolkningen, som etter disse terroraksjonene har fått mer sympati for militæraksjonen. Mange ser nå militæraksjonen som det minste av flere onder, mener hun.

– Det er en økende erkjennelse av at man ikke lenger bare kan skylde på utenlandske krefter. Men sympatien for hæren er skjør. Om de militære trår feil, og det blir store sivile tap, kan sympatien fort snu seg til protester, mener Eide.

Situasjonen i Pakistan er uhyggelig kompleks og vanskelig, legger hun til. (©NTB)