Gjedrem advarer mot «hollandsk syke»

Det er stor fare for at Norge blir rammet av «hollandsk syke» etter den sterke veksten i offentlige utgifter og bruken av oljepenger til å finansiere dem, advarer sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med henvisning til utgiftsvekten på 5 prosent i forslaget til statsbudsjett for neste år, konkluderte sentralbanksjef Svein Gjedrem onsdag med at det er økt fare for at Norge blir rammet av det økonomiske fenomenet «hollandsk syke».

Uttalelsene kom under pressekonferansen hvor Gjedrem begrunnet beslutningen om å øke styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 1,5 prosent. Den forsiktige renteøkningen er første skritt på den lange veien tilbake til et normalnivå på 5-6 prosent.

Begrepet «hollandsk syke» har sin bakgrunn i Nederland, der staten på 1960-tallet brukte inntektene fra landets gassforekomster til å øke de offentlige utgiftene. Det førte til inflasjon. Kostnads- og lønnsøkningen førte til nedlegging av konkurranseutsatt industri.

Situasjonen er ikke ulik et skrekkscenario flere økonomer har hevdet Norge kan ende opp i hvis den store bruken av oljepenger fortsetter og industrivirksomhet blir for ensidig knyttet til olje- og gassektoren. (©NTB)