svein gjedrem (Foto: Meek, Tore/SCANPIX)
svein gjedrem (Foto: Meek, Tore/SCANPIX)

Setter opp renta

Renta øker med 0,25 prosentpoeng.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det bestemte hovedstyret i Norges Bank onsdag. Den nye styringsrenta er 1,5 prosent. Dermed ble Norge det første landet i Europa som setter opp renta etter finanskrisen.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem begrunnet renteøkningen klokken 14.45. Se opptak av pressekonferansen i videovinduet under.

356046

Tegn til ny vekst

– Prisveksten har vært litt høyere enn ventet. Arbeidsledigheten er vesentlig mindre enn vi tidligere anslo. Verdensøkonomien er i en dyp lavkonjunktur, men det er tegn til ny vekst, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem i en pressemelding.

Sentralbanksjefen påpeker at aktiviteten i norsk økonomi har tatt seg raskere opp enn ventet.

– I forrige møte vurderte hovedstyret å sette opp renten. Utviklingen tilsier at det er riktig å sette opp renten nå, uttaler Gjedrem.

Som ventet

Økningen kommer etter en rekke kutt det siste året. Siden september i fjor har renta blitt kuttet med 4,5 prosentpoeng til rekordlave 1,25 prosent.

Beslutningen kom imidlertid ikke overraskende. Ni av elleve analysehus TDN Finans hadde snakket med i forkant av onsdagens rentemøte, ventet at styringsrenta ville øke. I tillegg forventes det flere rentehopp i tiden framover.

– En renteøkning i dag er ikke 100 prosent sikkert. Både uendret rente og en renteheving på et halvt prosentpoeng er mulige utfall. Likevel er sannsynligheten klart størst for en kvarting, skriver DnB NOR Markets i onsdagens morgenrapport.

Norges Banks strategi går ut på at renta bør ligge i intervallet mellom 1,25 og 2,25 prosent fram til neste pengepolitiske rapport legges fram 24. mars 2010. Deretter bør styringsrenta deretter økes gradvis, heter det i pressemeldingen fra Norges Bank.

Ellen Dokk Holm.
Ellen Dokk Holm.

Tilsvarer to kinobilletter

Har du et boliglån på én million kroner, betyr renteøkningen en økt månedlig utgift på 200 kroner. Forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm i Postbanken mener de fleste vil takle en slik økning greit.

– Men for de med aller strammest økonomi, må man kanskje velge bort noe, en ferietur for eksempel. Det er også en god idé å bygge opp en buffer så man har litt slingringsmonn i økonomien. Da sover man så mye bedre om natten, sier Dokk Holm til TV 2 Nyhetskanalen.

Styrker kronen

Innovasjon Norge advarer mot følgene det vil få for norsk eksportindustri om renta øker mer enn i utlandet.

– Det som er det aller viktigste nå, er hvordan dette slår ut i valutakursen. Hvis den norske kronen styrker seg for mye i forhold til utlandet, kan det opplagt bli et problem for næringslivet, sier sjeføkonom John Rogne i Innovasjon Norge.