PS volvo selges (Foto: Scanpix)
PS volvo selges (Foto: Scanpix)

Volvo snart kinesisk

Nå er det for første gang bekreftet: Kinesiske Geely nærmer seg kjøp av Volvo

Kinesiske Geely har lenge vært favoritt til å kjøpe Volvo fra eierselskapet Ford. Ryktene om en snarlig avtale har gått lenge og nå bekrefter Ford for første gang at Geely er deres "foretrukne budgiver".

Det betyr i praksis at forhandlingene er kommet langt. Sannsynligvis så langt at det nå er bare detaljer igjen før nyheten kan offentliggjøres.

Ambisiøse kinesere

- Ford mener at Geely har potensiale til å bli en trygg og god framtidig eier av Volvo og videreføre selskapet, samtidig som de tar vare på kjerneverdiene og uavhengigheten til det svenske merket, sier Fords Chief Financial Officer Lewis Booth i en pressemelding.

Geely er langtfra den største kinesiske bilprodusenten, men de har svært ambisiøse planer om å ekspandere. Derfor har de vært på hugget både overfor Saab - og nå Volvo.

XC60 er nyeste modell fra Volvo - les testen her:

Ikke jubel i Sverige

Ford skal ikke ønske å være med videre som minoritetsaksjonær i Volvo. Men det ligger i kortene at det vil være et tett samarbeid mellom Ford og Volvos nye eiere de neste årene.

Hjemme i Sverige blir ikke denne nyheten mottatt med noe i nærheten av jubel. Internt i Volvo er mange skeptisk til å få kinesiske eiere. Det har derfor vært jobbet med alternative løsninger, blant dem en ren svensk overtagelse av selskapet.

Nye 9-5 er bilen som skal redde Saab - se bildene her:

3 milliarder dollar

Men dette krever store økonomiske ressurser, særlig i dagens økonomiske situasjon. Bilproduksjon er svært kostnadskrevende og det er ikke enkel å stå på egne bein, uten allianse med en eller flere andre produsenter.

Ifølge kinesiske China Daily skal det allerede være klart at produksjonslinja for XC90 skal flyttes til Kina. Noen kjøpesum for Volvo er ikke bekreftet, men det antydes at den ligger på rundt 3 milliarder dollar. Det er i så fall mer enn en halvvering av summen Ford betalte da de kjøpte Volvo i 1999.

Ny Volvo? Her får du hele oversikten:

Volvo XC60 - nå også med R-design
Volvo XC60 - nå også med R-design