solarium_680 (Foto: Scanpix)
solarium_680 (Foto: Scanpix)

Norsk professor: Solarium kan motvirke svineinfluensa

Solariumsbruk kan holde deg frisk gjennom vinteren, mener forsker. – Unødvendig, mener Strålevernet.

Professor og kreftforsker Johan Moan ved Radiumhospitalet mener Kreftforeningen og Strålevernet skaper en overdreven frykt for bruken av solarium, og dermed overser de positive sidene av solsenger.

– Solariumsbruk kan til og med hjelpe mot svineinfluensasmitte, sier Moan til TV 2 hjelper deg.

Les også: Kan miste synet etter solariumsbruk

Se også: Skremmende funn fra Statens strålevern. Test avslørte ekstreme stråleverdier

– Sunt i små mengder

Moan, som har forsket på solarium siden 80-tallet, mener at det viktigste er å opplyse solariumsbrukere om moderasjon. Å innføre aldersgrenser og forby folk å bruke solarium, slik Strålevernet foreslo tidligere i år, mener Moan er drastisk.

– Jeg er helt enig i at store doser solarium er farlig, og hadde et lovforbud blitt fremmet tidlig på 90-tallet, hadde jeg vært enig i det. Men siden den tiden har vi lært mye om D-vitaminet og forskningen intensiveres nå i hele verden, sier han.

Ifølge Moan har kunnskapen om D-vitamin «eksplodert» de siste årene, og mener derfor at et lovforbud mot solarium helt feil på nåværende tidspunkt.

– Å innføre aldersgrenser og å forby folk å bruke solarium er et drastisk tiltak på festens nåværende stadium. Det viktigste er å lære brukere moderasjon. Vi trenger sol, det har vi gjort siden tidenes morgen, konstaterer Moen.

Assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Oppdalshei er ikke enig med Moan.

– I veldig små mengder gir solarium D-vitamin, men vi anbefaler ikke bruken av solarium. Det er mulig å få i seg tilstrekkelig D-vitamin gjennom et sunt kosthold.

– Det vi vet, er at folk i dag ikke bruker solarium for å få i seg vitaminene, men for å bli brune, og det gir hudkreft, sier Oppdalshei til TV 2 hjelper deg.

THMBA_OAportretter-1680[1] (Foto: Thomas Barstad Eckhoff)
THMBA_OAportretter-1680[1] (Foto: Thomas Barstad Eckhoff)

Forbud mot solarier har vært oppe til drøfting internasjonalt, og Merete Hannevik, seksjonssjef i Strålevernet, mener at noen risikogrupper, som personer under 18 år og folk som er spesielt utsatt for hudkreft, ikke bør få ta solarium.

– Vi ønsker å få på plass aldersgrense for bruken av solarium. Dette er fordi forskning viser en høyere risiko for føflekkreft og annen hudkreft for dem som starter å bruke solarium i ung alder. Særlig føflekkreft rammer relativt unge mennesker, sier Hannevik til TV 2 hjelper deg.

– Kan hjelpe mot svineinfluensa

Johan Moan mener også at D-vitamin kan hjelpe nordmenn å holde seg friske i vinterhalvåret.

– Om vinteren får vi ingen D-vitamin fra sola, og det er ikke tilfeldig at influensaene nesten alltid kommer da. Vitamin D forhindrer sykdommer, og kan til og med se ut til å hjelpe mot svineinfluensa, sier Moan, og mener at D-vitaminets helsevirkninger blir forsket på av store forskergrupper i verden over.

– Det har så vidt meg bekjent ikke blitt bekrefta noe sted at solariumsbruk kan forhindre influensa og svineinfluensa, sier Oppdalshei til TV 2 hjelper deg.

– Overdreven frykt

Merete Hannevik i Strålevernet er uenig med Moan i påstandene om at de og Kreftforeningen overdriver farene ved bruk av solarium.

– Vi er ikke enig i at vi skaper unødvendig frykt. Man blir ikke utsatt før et solarium før man selv velger å legge seg der, sier Hannevik til TV 2 hjelper deg.

Merete042C
Merete042C

– Solarium er klassifisert som kreftfremkallende basert på at forskning viser at UV-stråler er kreftfremkallende, og et solarium er en gigantisk UV-kilde, sier hun og legger til at solarier i Norge er optimalisert for å bli brun, ikke for å gi tilskudd av D-vitamin, som mener at Moen ved slike uttalelser gir folk en unnskyldning til å ta sol.

– Slike budskap gir folk en unnskyldning til å ta solarium. Det de tar med seg, er at solarium er sunt. Punktum. Særlig de unge tar ikke hensyn til moderasjon som kunne innebære at de faktisk ikke ble brune, sier Hannevik.

Se TV 2 hjelper deg hver torsdag kl. 20.30