Terrorister ville bruke bomber mot dansk avis

Bruk av både håndvåpen og bomber skal ha inngått i planene om terrorangrep mot Jyllands-Posten. En av de tiltalte besøkte avisens lokaler tidligere i år – under falsk identitet.

Tirsdag ble det kjent at to menn fra USA er pågrepet og siktet for å ha planlagt flere terrorangrep i utlandet. Mennene på henholdsvis 48 og 49 år kommer fra Chicago. 49-åringen er siktet for å ha planlagt å utføre en terrorhandling i utlandet, mens 48-åringen er siktet for medvirkning. Sistnevnte sier han er uskyldig.

Et av målene skal ha vært Jyllands-Posten, den danske avisen som først trykket de omstridte karikaturene av profeten Muhammed.

– De har lagt forskjellige planer, herunder bruk av håndvåpen som under terrorangrepet i Mumbai, men også bruk av sprengstoff, forteller den danske etterretningssjefen Jakob Scharf til Jyllands-Posten.

Som et ledd i planleggingen av terrorangrepene mot Jyllands-Posten har den siktede 49-åringen besøkt Danmark to ganger i år for å rekognosere og utpeke terrormål. Det siste besøket var i juli, og mannen skal ha tatt videoopptak fra København.

I januar skal han ha besøkt Jyllands-Postens redaksjoner under falsk identitet, opplyser det amerikanske justisdepartementet i en pressemelding.

Han skaffet seg adgang til avislokalene ved å fortelle at han var utsendt fra virksomheten First Word Immigration Services, som han fortalte ville åpne kontorer i Danmark. Han sa at de derfor kanskje ville sette inn annonser i avisa.

Arrestasjonene kommer etter tett samarbeid mellom den danske etterretningstjenesten PET og amerikanske FBI.

– Vi ser meget alvorlig på denne saken. Den ene av de pågrepne har et omfattende nettverk blant ledende militante ekstremister i Pakistan, opplyser Scharf.

– Disse ekstremistene har tidligere vist at de har kapasitet til å utføre hensynsløse terrorhandlinger, sier Scharf.

Han kaller avsløringene alvorlige, men sier at PET ikke tror at et angrep på Danmark var nært forestående.

Han legger til at samarbeidet mellom PET og FBI fortsetter, og utelukker ikke at det kan komme flere arrestasjoner.

Danske politikere var tirsdag samstemte i sin ros av PET for innsatsen. Også karikaturtegner Kurt Westergaard, som har levd under politibeskyttelse siden hans Muhammed-tegning sto på trykk, sier at han stoler 100 prosent på PET.

– Han benekter enhver innblanding og er ivrig etter å få anledning til å slåss mot anklagene i rettssalen. Han ønsker å renvaske seg selv og sin families navn, sier advokat Patrick Blegen til nyhetsbyrået AP.

Muhammed-karikaturene som Jyllands-Posten trykket i 2005, utløste demonstrasjoner og opptøyer i en rekke muslimske land. Også flere andre aviser, blant annet i Norge, trykket tegningene. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2