Biljana_Plavsic (Foto: TV 2)
Biljana_Plavsic (Foto: TV 2)

Jernkvinnen angrer på krigsforbrytelser

Biljana Plavsic gikk under tilnavnet «jernkvinnen» som president i utbryterrepublikken Republika Srpska. I dag angrer hun krigsforbrytelsene på Balkan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hun ble i sin tid kalt Bosnia-serbernes jernkvinne. Som president i utbryterrepublikken Republika Serbska på 90-tallet ble Biljana Plavsic kjent for å være en kompromissløs ultranasjonalist. Tirsdag ble hun løslatt etter å ha sonet en fengselsstraff for krigsforbrytelser.

Ikke i stand til forstå

Men seks år bak murene på et svensk fengsel har myknet opp ekspresidenten. Hun tar til tårene når hun snakker om krigsforbrytelsene som ble begått av serbiske styrker, under krigen på Balkan.

– Jeg var ikke i stand til å forstå hvordan man rettferdiggjorde noe slikt, sier hun.

Rasehat og folkemord

I 2002 ble Plavsic dømt blant annet for å ha fremmet rasehat og folkemord. Hun har tidligere kritisert sin tidligere partifelle Radovan Karadzic, som står tiltalt i Haag, i krasse ordelag. I dag har pipen fått en annen tone.

– Er det virkelig nødvendig å snakke om det? sier hun.

Tar ikke ansvar

Hun kaller drapet på over åtte tusen bosniske muslimer i Srebrenica en tragedie, men nekter å ta ansvar for folkemordet.

– Det var en tragedie. Jeg vet ikke. Sannsynligvis vet general Mladic (på frifot journ.anm.) hva som har skjedde, sier Plavsic.

Plavsic tilsto i 2003 å ha stått bak etnisk rensing under krigen i Bosnia-Hercegovina. Den aldrende ekspresidenten fikk redusert fengselsstraffen fra elleve til seks år på grunn av god oppførsel i fengselet.

Tirsdag kveld ankom Plavsic hjembyen Beograd der hun fremdeles nyter stor respekt.